Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στην Αδελαΐδα
Το 12ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Έρευνας θα φιλοξενήσει φέτος το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Λόγος», το οποίο τα τελευταία 22 χρόνια έχει προσελκύσει πάνω από 2.500 συμμετέχοντες και έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 600 ακαδημαϊκές μελέτες διεθνώς από ακαδημαϊκούς ανά την υφήλιο.
«Το φετινό συνέδριο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 23 και Σάββατο, 24 Ιουνίου, αλλά οι προθεσμίες υποβολής συμμετοχών αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 26 Ιανουαρίου» λέει η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του Κέντρου «Λόγος» κ. Layla Plummer.
Το Συνέδριο φέτος θα ασχοληθεί με τα ακόλουθα θέματα:
-Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Κλασικές Σπουδές
-Εκπαίδευση, Κοινωνία και Κουλτούρα
-Λογοτεχνία και Γλώσσα
-Κύπρος: Ιστορία και Κουλτούρα
-Ελληνική ιστορία, Κοινωνία και Μετανάστευση
-Διαδικτυακή Εκπαίδευση
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι ακαδημαϊκοί:
*Νίκος Αλιβιζάτος.
O διακεκριμένος Έλληνας νομικός και καθηγητής Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 1978 έως σήμερα έχει αγορεύσει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και έχει ασχοληθεί με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο καθηγητής την περίοδο 1980-1983 διετέλεσε ειδικός επιστήμονας της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το 1988 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και το 1992 τακτικός καθηγητής. Έχει παραμείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ (1989), Πρίνστον (1997) και Οξφόρδης (2005) ενώ δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.
*Βρασίδας Καραλής.
O ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ και επικεφαλής του Τμήματος Νέων Ελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation) που ιδρύθηκε το 1974 με την γενναία δωρεά του αείμνηστου συμπαροίκου Sir Nicholas Lourantos, ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως με την έρευνα των σύγχρονων ελληνικών, των βυζαντινών και πολιτιστικών σπουδών ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει την ενασχόληση του και με την μελέτη της Καινής Διαθήκης. Ο διακεκριμένος καθηγητής έχει, επίσης, μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα τρία από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του Αυστραλού νομπελίστα Patrick Victor Martindale White (28 May 1912 – 30 September 1990) ο οποίος θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα και είναι ο πρώτος Αυστραλός στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1973.
*Han Baltussen
Γνωστός για την έμφαση που δίνει στη μελέτη της ελληνικής φιλοσοφίας, της πνευματικής ιστορίας και την επιρροή των δύο στην διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού, έχει εκδώσει πληθώρα ερευνών και πνευματικών μονογραφιών Ελλήνων και Ρωμαίων φιλοσόφων και δίνει συχνά διαλέξεις που αφορούν την κλασσική Ελλάδα και ιστορικές περιόδους που σημάδεψαν τους σύγχρονους πολιτισμούς. Σήμερα διδάσκει στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας.
«Η πόλη μας είναι ο ιδανικός προορισμός για μια ακαδημαϊκή συνάντηση προσφέροντας εξαιρετική διανοητική διέγερση, πολιτισμική διαφορετικότητα και φυσική ομορφιά και είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους διεθνείς επισκέπτες.
«Το φετινό Συνέδριο αποτελεί επίσης αφορμή να γιορτάσουμε την πνευματική εργασία και τα επιτεύγματα της ελληνοαυστραλιανής κοινωνίας» συμπληρώνει η κ. Plummer στην επίσημη ανακοίνωση διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.flinders.edu.au/greekconference
Σχόλια Facebook