Υπουργός Παιδείας: Η ομογένεια να λύσει το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σε μία δήλωση, που είναι προορισμένη –τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστεί από τον ίδιο- να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό, προχώρησε χθες Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από την Τηλεόραση της Βουλής.
Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην δημοσιογράφο Α. Κουλούρη, ο Υπουργός, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην Παιδεία των Ομογενών είπε επί λέξει τα εξής:
«… Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει η ίδια η Ομογένεια να λύσει, είναι το θέμα των Σχολείων και της εκμάθησης της ελληνικής Γλώσσας. Ένα σοβαρό πρόβλημα που η ομογένεια έχει όλα τα εχέγγυα για να το λύσει…»
Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω δήλωση του Υπουργού έγινε σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Καθώς επίσης και ότι η δήλωση του κ. Γαβρόγλου μετά τα «εχέγγυα» προχώρησε με αναφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
‘Αρα, ένα ερώτημα είναι το εαν ο κ. Υπουργός είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη παροικία ή εάν ομιλούσε γενικότερα για την ομογένεια. Σε κάθε περίπτωση –παρά το ότι εμείς πιστεύουμε ότι μιλούσε για το σύνολο της ομογένειας- θα πρέπει ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις.
Ως προς την ουσία της τοποθέτησης του κ. υπουργού Παιδείας, είτε αυτή αφορούσε το σύνολο της Ομογένειας είτε τους Έλληνες της Πόλης, είναι λάθος. Προκαλεί δε εντύπωση η ελαφρότητα με την οποία αντιπαρήλθε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ο κ. Υπουργός. Αν δε στη θέση του κ. Γαβρόγλου αντιπαραθέσει κανείς την άποψη του συμβουλίου των πρώην Υφυπουργών Εξωτερικών, για τον Απόδημο Ελληνισμό, που μόλις προχθές συγκάλεσε ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ και κατά το οποίο ένας από τους τρεις βασικούς άξονες των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια ομολογήθηκε ότι είναι «Η γλώσσα και η ελληνική παιδεία», τότε δημιουργούνται ακραίοι συνειρμοί ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης…
Ας δούμε, λοιπόν, τι το Σύνταγμα ορίζει για την Παιδεία και τις ελληνικές κυβερνήσεις:
ΑΡΘΡΟ 16 παρ. 2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων (…)
Παρ. 4 «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια (…)
ΑΡΘΡΟ108 ΠΑΡ. 1. Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια».
Από πού, λοιπόν, ο εκ Κωνσταντινουπόλεως, μάλιστα, καταγόμενος Υπουργός, εκτιμά ότι το Θέμα των Σχολείων και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις παροικίες «είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που η ομογένεια έχει όλα τα εχέγγυα για να το λύσει» μόνη της;
Τι προτίθεται να κάνει; Να σταματήσει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών ή να βάλει την ομογένεια να πληρώνει εξ ιδίων τους δασκάλους και τα βιβλία; Τότε η εκ του Συντάγματος υποχρέωση του Κράτους να παρέχει «δωρεάν εκπαίδευση» καταργείται;
Είναι αντιληπτό ότι με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση το ελληνικό Κράτος προσπαθεί να «δραπετεύσει» από τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ομογένεια. Την οποία, προφανώς, θεωρεί αρκετά πλούσια για να μπορεί να πληρώνει την ελληνική εκπαίδευση των παιδιών της. Είναι αυτή η απλοϊκή άποψη όσων δεν γνωρίζουν την ομογένεια. Όσων, δηλαδή, θεωρούν ότι όλοι οι ομογενείς είναι πάμπλουτοι. Ασυναίσθητα παίρνουν το παράδειγμα των ολίγων και το αναγάγουν σε σύνολο!
Οι ομογενειακές οργανώσεις, η ΑΗΕΡΑ, η ΠαΔΕΕ και οι ομοσπονδίες πρέπει να λάβουν θέση στο θέμα αυτό.
Θα είναι λάθος να αφεθεί να χαθεί η ελληνικότητα της Ομογένειας επειδή η Αθήνα θεωρεί ότι πρέπει να κάνει τις οικονομίες της στην εκπαίδευση των ομογενών.
Σχόλια Facebook