Συνάντηση π. Υφυπουργών Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό
Αθήνα.- Συνάντηση για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της Ομογένειας είχαν χθες το μεσημέρι επτά πρώην Υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μετά από πρωτοβουλία – πρόσκληση του Υφυπουργού Τέρενς Κουίκ.
Συμμετείχαν οι κ.κ. Γρηγόρης Νιώτης, Τάκης Σκανδαλάκης, Κώστας Τσιάρας, Δημήτρης Δόλλης, Σπύρος Κουβέλης, Άκης Γεροντόπουλος και ο ΥΦΥΠΕΞ επί Εκκλησιαστικών και Πολιτιστικών θεμάτων Γιάννης Αμανατίδης.
Επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο αναπληρωτής του κ. Δημήτρης Πλευράκης και από το Διπλωματικό Γραφείο του Υφυπουργού η Διευθύντρια κα Μάγια Σολωμού και οι κκ Βίκτωρας Μαλιγκούδης, Χρήστος Δημητρίου.
Στη δίωρη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων στους βασικούς άξονες που πρέπει να διέπουν την ανασύσταση των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια και οι οποίοι είναι:
– Η γλώσσα και η ελληνική παιδεία.
– Η Εκκλησία.
– Η αναδιοργάνωση του ομογενειακού Ελληνισμού.
– Ένα νέο ΣΑΕ ως δεξαμενή σκέψης (think tank), ως συμβουλευτικό Όργανο της ελληνικής Πολιτείας για τη διαχείριση Ομογενειακών θεμάτων, οπως προβλέπεται και συνταγματικά, ε την υποστήριξη της Ελλάδας ως προς τη νέα οργάνωσή του και αυτοχρηματοδοτούμενο ως προς τη λειτουργία του, με τη δυνατότητα συμμετοχής του κάθε Ομογενή ξεχωριστά (φυσικά πρόσωπα).
– Η αναγκαιότητα συστηματικότερης προσέγγισης στους επιχειρηματικούς πυλώνες της Ομογένειας που, λόγω της οικονομικής τους διείσδυσης, ασκούν, εκτός των άλλων, και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις, χρήσιμο για θέματα ελληνικού εθνικού συμφέροντος.
– Η χάραξη πολιτικής για τη πολύ νέα γενιά μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες και απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ.
Επίσης επισημάνθηκε ότι το Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, ανεξάρτητα αν εστιάζει τη μεγαλύτερη προσοχή του στον Ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή είναι μία χώρα με καθοριστικές επιρροές στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, οφείλει να διαχειρίζεται ισόποσα και τη Διασπορά στον Καναδά, Αυστραλία, Ασία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Αφρική όπου, μάλιστα, δεν επιτρέπεται να αγνοούνται οι μικρές αλλά δυναμικές κοινότητες Ελλήνων που βρίσκονται σε κράτη όπως η Μοζαμβίκη, Τανζανία, Μποτσουάνα, Κογκό, Αιθιοπία κλπ, και φυσικά ο μεγάλος Ελληνισμός στη Νότιο Αφρική ή την Αίγυπτο.
Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πρώην συναδέλφους μου που ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη προθυμία σε αυτήν την πρόσκληση που τους απηύθυνα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε τέτοια σύναξη. Και ήταν πολύ σημαντικό να καταθέσει ο καθένας την εμπειρία του αλλά και τις σκέψεις του για το αύριο.
Από δεκαετία σε δεκαετία έχουμε ισχυρές μεταβολές στο Ομογενειακό γίγνεσθαι. Έχουμε προχωρήσει σε τέταρτες και πέμπτες, ακόμα και έκτες γενεές Ομογενών, πολλοί από τους οποίους χάνουν και τη γλώσσα και την επαφή τους με την Ελλάδα.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πρέπει το γρηγορότερο να εκπονήσουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο για τον Ελληνισμό της Διασποράς με δύο πολύ βασικά ερωτήματα: Το τί θέλουμε εμείς από την Ομογένεια και το τί θέλει η Ομογένεια από εμάς. Επαναλαμβάνω, υπό το πρίσμα ότι πολλά πράγματα αλλάζουν μέσα από μία παγκοσμιοποίηση, μέσα από μικτούς γάμους, ακόμα και από το γεγονός ότι τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των πρώτων μεταναστών, διαπρέπουν στους επαγγελματικούς τους χώρους, δίνοντας ελάχιστο έως και καθόλου χρόνο στα ζητήματα που αφορούν τη Διασπορά. Ίσως να μην θέλουν και να ασχολούνται με Σωματεία και με Ομοσπονδίες, αν και οι Οργανώσεις που είναι δεμένες με ιδιαίτερες Πατρίδες, έχουν πολύ μεγαλύτερη συνοχή στο εσωτερικό τους.
Για παράδειγμα είναι πολύ πιο δεμένες Σωματεία και Οργανώσεις που εκφράζουν τους Ελληνοαμερικανούς ή τους Ελληνοκαναδούς ή τους Ελληνοαυστραλούς από Θεσσαλονίκη, τη Σπάρτη, τις Σέρρες, τη Μεσσηνία, τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά κλπ.
Για ακόμη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην Υφυπουργούς Εξωτερικών για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την πολύ φιλική και αποτελεσματική σύσκεψη, αποδεικνύοντας ότι πράγματι στα Ομογενειακά θέματα δεν χωράει τίποτα άλλο, παρά μόνο η απόλυτη διάθεση της συνεργασίας και συναίνεσης απέναντι στον Ελληνισμό της Διασποράς».
Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξουν και μεμονωμένες συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τους πρώην συναδέλφους του, προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα που έθεσαν ο καθένας ξεχωριστά και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πηγή: @YFYPEX/ggae.gr
Σχόλια Facebook