Η επίσκεψη του Τέρενς Κουίκ στις κοινότητες της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ
Με τις συναντήσεις του με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και με στελέχη ομογενειακών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνεται η πενθήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στις ελληνικές κοινότητες της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.
Χθες ο κ. Κουίκ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αρχιεπίσκο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΦΥΠΕΞ, θέματα των σχολείων, της ελληνικής γλώσσας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη τη συνάντηση και δήλωσε: «διευκρίνισα στον αρχιεπίσκοπο ότι στην υπόθεση του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Βοστώνης, η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε δικαιούται να παρέμβει, αφού είναι εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας. Όπως μάλιστα μου απάντησε ο αρχιεπίσκοπος, θα ήταν απαράδεκτο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χειρισμό από πλευράς μου σε καθαρά διαμεσολαβητικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχτεί μία συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Μαλιωτείου με τον εδώ προκαθήμενο της Εκκλησίας».
Πριν από τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο, ο κ. Κουίκ μαζί με το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα και το διπλωματικό του σύμβουλο Βίκτωρα Μαλιγκούδη επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αναγείρεται στο «σημείο Μηδέν». «Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του γνωστού μας Καλατράβα. Μία εκκλησία που θα έχει τη μορφή καντηλιού, και που είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας με βάση τη Νέα Υόρκη, στο σημείο όπου πριν από 16 χρόνια είχαμε την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως «υπολογίζεται ότι η ανέγερση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 και φαντάζομαι ότι τα θυρανοίξια θα αποτελέσουν ένα παγκόσμιο γεγονός με τη συμμετοχή και των δύο Προέδρων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας».
Κατά τη μονοήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Κουίκ συναντήθηκε ακόμα με την εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Αμαλία Κοσμετάτου, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχου Ανδρέα Δρακόπουλο, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκης Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις, και αργά το απόγευμα με την πλειοψηφία των ομογενειακών επαγγελματικών οργανώσεων και λοιπών φορέων. «Η συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων και φορέων ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χάρηκα ιδιαίτερα που μιλήσαμε ανοιχτά για όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Κουίκ και ζήτησε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «να γίνει ολοκληρωτική επανεκκίνηση από μηδενική βάση στην οργάνωση της ομογένειας, αφού προηγουμένως φύγουν από τη μέση, σε μια αναγκαία αυτοκάθαρση, τα σωματεία – σφραγίδες». Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία και τόνισε πως θα ενθαρρύνει κάθε σημαντική πρωτοβουλία που θα ξαναφέρει την ομογένεια στα επίπεδα που ήταν πριν 20 και πλέον χρόνια, με μοναδικό στόχο την προβολή και υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων. «Θα επιμείνω για το restart και θα είμαι σε επαφή με τις οργανώσεις, ασφαλώς και με τη βοήθεια των κατά τόπους διπλωματικών αρχών», κατέστησε σαφές.
Στο πλαίσιο της πενθήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ, αρχικά ο κ. Κουίκ ανήμερα των Θεοφανείων, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, παρέστη στη Θεία Λειτουργία και στην τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού στο Τάρπον Σπρινγκς. Επίσης, συναντήθηκε με τους ελληνικής καταγωγής δημάρχους του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζο -ο οποίος τού απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης- και του Κλιαργουότερ Γιώργο Κρητικό, επισκέφτηκε ελληνικά σχολεία, καθώς και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και παρέστη στο δείπνο που του παρέθεσε η ηγεσία των AHEPA, όπου σε χαιρετισμό του παρότρυνε τους ομογενείς να μιλάνε ελληνικά στις εκδηλώσεις τους.
Επίσης, ο κ. Κουίκ επισκέφτηκε τη Βοστώνη, όπου συναντήθηκε με στελέχη της ομογένειας και με Έλληνες ακαδημαϊκούς που διδάσκουν σε πανεπιστήμια της περιοχής.
(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Σχόλια Facebook