Η τελευταία λέξη στη μόδα του καφέ στη Μελβούρνη έχει ελληνική υπογραφή
Οι πραγματικοί λάτρεις του είδους γνωρίζουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα φλιτζάνι ποιοτικού καφέ σαν αυτό που προσφέρει το αγαπημένο τους κατάστημα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Αυστραλία και, ιδιαίτερα, την πόλη της Μελβούρνης, όπου εδώ και χρόνια το εμπόριο του καφέ έχει αναχθεί σε τέχνη.
Σε αυτήν ακριβώς την «αδυναμία» των Αυστραλών για ποιοτικό καφέ, στηρίχθηκε η επιχειρηματική ιδέα του ελληνοκυπριακής καταγωγής Elliott Χαραλάμπους και του συνεργάτη του Ben Goodman.
Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, όταν οι δύο φίλοι, ως σύμβουλοι εταιριών, αναγκάζονταν πολλές φορές να εργάζονται ως αργά το βράδυ και κατέφευγαν στον υποδεέστερης ποιότητας στιγμιαίο καφέ της μηχανής του γραφείου για την απαραίτητη δόση ενέργειας που αποζητούσαν.
Η καθημερινότητά τους υπήρξε η αφορμή που έμελλε να κατευθύνει το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, στον εντοπισμό ενός «κενού» στην αγορά.
«Η κουλτούρα του καφέ που έχει διαμορφωθεί στη Μελβούρνη βασίζεται στο να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους καταναλωτές από πλευράς ποιότητας.
Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη μαζικής παραγωγής προϊόν, αλλά να κάνουμε αυτήν ακριβώς την εμπειρία προσβάσιμη έξω από τον χώρο της καφετέριας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Pod & Parcel» μας λέει ο Elliott.
Η start-up εταιρεία Pod & Parcel λανσάρει μια νέα σειρά από κάψουλες καφέ, συμβατές με τις μηχανές παρασκευής Nespresso.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους είναι ότι χρησιμοποιούν τα ίδια εκλεκτής ποιότητας χαρμάνια που βρίσκει κανείς στις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις καφεστίασης της Μελβούρνης, ενώ διανέμουν το προϊόν τους κατ’ οίκον, ευελπιστώντας να προσφέρουν μια επιπλέον άνεση στους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους.
Παράλληλα, όλα τα υλικά προέρχονται από ντόπιους προμηθευτές και είναι πλήρως ανακυκλώσιμα εν μέσω μιας προσέγγισης που το επιχειρηματικό δίδυμο θεωρεί ότι αποτελεί το μέλλον σε αυτή τη βιομηχανία.
«Πιστεύω ότι η αγορά έτοιμου καφέ παρουσιάζει ανοδική τάση εν μέσω μιας αγοράς που κινείται όλο και περισσότερο προς τα φιλικά προς τα περιβάλλον προϊόντα. Είμαστε περήφανοι που ακολουθούμε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς βλέπουμε ότι οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι σε τέτοια θέματα» αναφέρει ο Elliott.
Τα λεγόμενα του Elliott φαίνεται να επιβεβαιώνει και η πρόσφατη βράβευση της εταιρείας στο διαγωνισμό Startup Star του περιοδικού The Weekly Review.
Πέρα από το χρηματικό έπαθλο ύψους $10.000 και την εξασφάλιση συμβολαίου με τη συμβουλευτική εταιρεία «The Finance Guru», η σημαντικότερη αναγνώριση υπήρξε το γεγονός ότι το κοινό επέλεξε αυτούς για την πρώτη θέση μεταξύ περισσότερων από 100 υποψήφιων ανερχόμενων επιχειρήσεων.
Όπως εξηγούν, ήταν δύσκολο να πείσουν καφεκοπτεία που έχουν «χτίσει όνομα» εδώ και χρόνια στην αγορά να τους εμπιστευτούν ότι μπορούσαν να αναπαράγουν την ίδια γεύση σε μορφή καψουλών του εμπορίου. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν μήνες δοκιμών σε εργαστήρια καβουρντίσματος πριν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Πλέον διατηρούν συνεργασία με τέσσερα από τα μεγαλύτερα καφεκοπτεία στην Μελβούρνη, με σχέδια επέκτασης στο Σίδνεϊ τους επόμενους μήνες.
Μέχρι στιγμής, η Pod & Parcel εκτελεί παραγγελίες σε όλη τη χώρα, ενώ οι κάψουλες specialty coffee που εμπορεύεται έχουν δοκιμαστεί από μεμονωμένους πελάτες σε μέρη του εξωτερικού, όπως το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τον Elliott, αυτό που προσελκύει τους καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο είναι η φήμη που έχει χτίσει η χώρα -και ιδιαίτερα η Μελβούρνη ως η «πόλη του καφέ»-, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή η έμφαση στην ποιότητα του καφέ είναι στοιχείο κουλτούρας των Αυστραλών, που θυμίζει μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την ελληνική νοοτροπία.
«Μας αρέσει να πηγαίνουμε στην καφετέρια της γειτονιάς μας γιατί η επιλογή αυτή αντανακλά αυτό που είμαστε. Έχει να κάνει με την ταυτότητα και την αναζήτηση ποιότητας, μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε κομμάτι αυτής της εμπειρίας. Μετά το σπίτι και το γραφείο, τον περισσότερο χρόνο μας τον περνάμε στην καφετέρια, έτσι είμαστε κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι με αυτούς τους χώρους».
Αυτός είναι και ο λόγος, προσθέτει, που μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες καφέ έχουν αποτύχει τόσο στην Αυστραλία όσο και στον ελλαδικό χώρο.
Το να μεταφέρουν αυτή την αίσθηση του οικείου και της ξεχωριστής ποιότητας στο προϊόν τους, υπήρξε ο πρώτιστος στόχος των δύο νέων επιχειρηματιών, αλλά συνάμα και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δεδομένου ότι έπρεπε να διεκδικήσουν μια θέση μέσα σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά πολυεθνικών.
Όπως εξηγεί ο Elliott, καθοριστικός παράγοντας στη μέχρι τώρα πορεία τους ήταν ότι πήραν το ρίσκο να προτείνουν μια εναλλακτική προσέγγιση σε αυτό που ακολουθούν οι ηγέτιδες εταιρείες του χώρου.
Για τον ίδιο, μάλιστα, αυτή η αντιμετώπιση είναι κάτι που έμαθε νωρίς από τον πατέρα του, ο οποίος ανέπτυξε για πολλά χρόνια επιχειρηματική δράση στην ελληνοκυπριακή κοινότητα της Μελβούρνης.
«Πρόκειται για ένα από τα πιο θετικά διδάγματα που έχω κρατήσει, γιατί πιστεύω ότι όταν κάποιος δεν ρισκάρει χάνει τις ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο του.
Χάρη στον πατέρα μου έμαθα ότι δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά η στάση που διατηρείς, μπορείς να είσαι 20-30 ετών και να διευθύνεις τη δική σου επιχείρηση».
Σχόλια Facebook