Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας

“Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας τόνισε οτι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης και έστειλε το μήνυμα οτι “δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια”, αναφερόμενος στο πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός;

Τεράστιο το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Επίσης, επεσήμανε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.  Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος – κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».

Για την πορεία της αξιολόγησης

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης και τόνισε οτι “Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της”.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επεσήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που “έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης” παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.

«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ – και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις»

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία».

Για το εφάπαξ βοήθημα και το πάγωμα των των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), τόνισε ο πρωθυπουργός που πρόσθεσε: “‘Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα”.

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, “δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.

 

Για το κυπριακό

«Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρό ευκαιρίας και ελπίδας για το κυπριακό. Η συγκυρία δεν είναι καλή. Έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, Αναστασιάδης και Ακιντζί να θέλουν λύση.»

«Ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία για την επίλυση. Αν περάσει άλλη μια δεκαετία, οι γενιές, θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων»

«Είναι καιρός η Ευρώπη να παρουσιάσει ένα success story, αυτό της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό»

«Έγινε σαφές, πως πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για θετική διέξοδο και λύση. Αν η Τουρκία εμμείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι που το απευχόμαστε»

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ‘60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Μια τέτοια εκδοχή θα είναι αρνητική και για την Ευρώπη, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των 27 ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας».

Για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών. Δεχόμαστε πολύ σημαντικές απειλές, τόσο από τις προσφυγική κρίση, λίγο πριν τις τελικές εντατικές συνομιλίες ενός κρίσιμου θέματος για την Ευρώπη, το κυπριακό. Και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει».

«Σε μια τέτοια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε καπρίτσια, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».