Διαπραγματεύονται «ειδικό κόφτη» για να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ
Αθήνα.- Ένα νέο κόφτη που θα καλύπτει και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ αναζητά το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο με το Βερολίνο που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν την ιδέα ότι, αφού δεν είναι εφικτή η λήψη νέων μέτρων από τώρα για το 2019, θα μπορούσε να γίνει μια τροποποίηση στο δημοσιονομικό κόφτη που να καλύπτει όλες τις πλευρές. Τη βάση σε κάτι τέτοιο, βάζει η απόφαση του τελευταίου Eurogroup, που αφήνει να εννοηθεί ότι η διαφορά των προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να καλυφθεί με την παράταση ζωής του δημοσιονομικού κόφτη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ φαίνεται να απεχθάνεται εντελώς την λύση του κόφτη, θεωρώντας ότι οι οριζόντιες περικοπές που επιβάλλει με βάση τον ιδρυτικό του νόμο δεν έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και γίνονται μόνο για να καλυφθεί μια δημοσιονομική απόκλιση.
Επίσης, οι επιτελείς του ΔΝΤ, επιμένουν ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει σε κανένα πρόγραμμα με δυνητικά ή υπό αίρεση μέτρα, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στον κόφτη, ενώ τονίζουν ότι εκτός από τα δημοσιονομικά μέτρα, θα πρέπει να υπάρχουν και αμιγώς διαρθρωτικά όπως π.χ. αυτά που αφορούν την αγορά εργασίας και τις αλλαγές στο δημόσιο.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι, η πραγματική αιτία της διαφωνίας του Ταμείου σε μια λύση του τύπου κόφτη είναι να επιβάλλει σε κάθε περίπτωση τα μέτρα τα οποία έχει ζητήσει επίσημα από τον Σεπτέμβριο μέσα από την έκθεση του άρθρου IV του Ταμείου: Την περικοπή υφιστάμενων συντάξεων μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφορές παλιών και νέων συνταξιούχων και την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 5.000 ευρώ.
Η πρόταση
Η πρόταση που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, εκτός από την επιμήκυνση της ζωής του κόφτη, είναι να υπάρχει και κάποια μετατροπή στο πεδίο δράσης του ώστε οι δεξαμενές από τις οποίες θα γίνονται οι περικοπές για να κλείσουν οι αποκλίσεις, μπορεί να είναι τομείς που αναφέρεται το ΔΝΤ.
Πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση, μέσω της οποίας το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» των νέων μέτρων από τώρα. Προτείνει μάλιστα ένα πακέτο δυνητικών μέτρων τα οποία θα υλοποιηθούν, αν και εφόσον χρειαστεί, όπως και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Όπως είναι φανερό, το ζητούμενο δεν είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι (κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν δεδομένο) όσο οι άνθρωποι του ΔΝΤ, οι οποίο θα πρέπει να αποφασίσουν σε λίγες μέρες για την θέση του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στις 22 του μήνα θα γίνει διαβούλευση για την έκθεση του άρθρου IV για την Ελλάδα, αλλά και των αποτελεσμάτων του δευτέρου προγράμματος διάσωσης που έληξε χωρίς να ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2015. Ίσως εκεί να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας χωρίς όμως να αναμένεται η λήψη κάποιας απόφασης .
πηγή:enikonomia.gr
Σχόλια Facebook