Μνημονιακή δέσμευση η εκ των προτέρων ενημέρωση της Επιτροπής για τις χρήσεις πλεονάσματος!
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε τη χθεσινή εξαγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευση του να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Επιτροπής, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών Τσίπρα για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.
Όπως ανέφερε, ενώ, από την μία, η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφιση τους, από την άλλη όμως, το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” μία από αυτές, όπως τονίζει, είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Καμία ενημέρωση προς τρόικα
Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η «Καθημερινή», δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε των εκπροσώπων των πιστωτών. Μάλιστα, είναι άγνωστο το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση οι εκπρόσωποι της τρόικας, έστω και άτυπα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κίνηση αυτή.
Πληροφορίες από την Αθήνα, πάντως, σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο παροχής έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών, πριν από ορισμένες εβδομάδες. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, το δια ταύτα ήταν ίδια: η συζήτηση ήταν αποκλειστικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεν είχαν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και,σε κάθε περίπτωση, δεν είχαν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία.
Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Καθημερινή», ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τις παροχές αυτές παραμένει εντός στόχων καθώς προκύπτουν από το πλεόνασμα, μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες, ενώ τέτοιες κινήσεις που δε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου δε φέρνουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.
Συμφώνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή δεν αναμένεται να αντιδράσει επισήμως, στην απόφαση αυτή.
Σχόλια Facebook