ΑΝΑΛΥΣΗ: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο να φορέσει γραβάτα με την μείωση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει, δυστυχώς, να περιμένει πολύ… Ο λαός το λέει αλλιώς: Ζήσε Μάη μου να φας Τριφύλλι. Βέβαια η κυβέρνηση διαφορετικά θέλει να τα βλέπει…
Ωστόσο, αυτό ήταν το καταστάλαγμα του Euro group της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο τόσες ελπίδες είχε στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση.
Όσο και εάν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι το «τυράκι» ο αστερίσκος των δυσβάσταχτων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η φάκα για οδηγηθούμε σε αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Εδώ κολλάει το ζήσε Μάη μου…
Ο Ντάισελμπλουμ το είπε ξεκάθαρα: «Καμία συζήτηση για το χρέος πριν το 2018». Πιο καθαρά, «σκοτώνει»…
Και, φυσικά, η δεύτερη αξιολόγηση ΔΕΝ έκλεισε. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες»…
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ, ωστόσο το Eurogroup επισημαίνει ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό…
Υπάρχει και το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να λάβει μέτρα που θα καλύπτουν το χάσμα δύο μονάδων του ΑΕΠ, σενάριο που άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Χρειαζόμαστε ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα έχει σαν αποτέλεσμα το 3,5%», είπε, τονίζοντας ότι για το ΔΝΤ το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο στόχος μέσω ενός πακέτου «σκληρών μεταρρυθμίσεων».
Κάτι που δεν αποκλείεει την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να παραμείνει σε τροχιά αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και μετά το πέρας του Μνημονίου. Δηλαδή, ένα τέταρτο (έστω και άτυπο) Μνημόνιο! “Η λιτότητα καλά κρατεί”!
Επομένως πρέπει κανείς να σταθεί με απορία απέναντι στους πανηγυρισμούς του Μαξίμου και στην “εθνική επιτυχία” που βλέπουν “πηγές” για να δικαιολογήσουν την επόμενη φράση τους ότι “η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”.
“Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων”, σημειώνουν οι ίδιες “πηγές” της κυβέρνησης. Και επειδή δεν θα μπορούσε να λείψει και το “ηρωϊκό” μέρος, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.
Επομένως, και σ΄αυτά, έχουμε εμπλοκή!
Σχόλια Facebook