Κολομβία: Το αεροσκάφος συνετρίβη επειδή ξέμεινε από καύσιμα
Κολομβία.-Η έλλειψη καυσίμων φαίνεται πως ήταν η αιτία του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στην Κολομβία.
Από την ανάλυση του μαύρου κουτιού, αποκαλύφθηκε ότι ο πιλότος του αεροσκάφους προειδοποίησε μέσω του ασυρμάτου ότι τα καύσιμα εξαντλούνταν και ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη.
«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα την ώρα που απευθύνεται προς το πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντελίν σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
«Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει εναγωνίως, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.
Όσα αναφέρονται στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο συμπίπτουν με τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη ενός αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε σε κοντινή απόσταση. Ο συγκυβερνήτης άκουσε στον ασύρματο το αεροσκάφος της LAMIA να προειδοποιεί ότι δεν έχει πλέον καύσιμα και πρέπει να προσγειωθεί.
Το αεροσκάφος «πέρασε πάνω από το σπίτι μου, αλλά δεν έκανε θόρυβο» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νάνσι Μουνιόζ, 35 ετών. «Η μηχανή πρέπει να είχε σταματήσει να λειτουργεί».
«Βοήθεια, βοήθεια… Βοηθήστε μας να φθάσουμε στον διάδρομο προσγείωσης… Βοήθεια, βοήθεια» περιέγραψε ο Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκούι, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πιλότου του τραγικού αεροσκάφους, όπως καταγράφθηκαν σε μια ηχογράφηση που επίσης μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.
«Κατόπιν όλα τελείωσαν… Όλοι αρχίσαμε να κλαίμε».
Ένας από τους 6 επιζώντες, ο Βολιβιανός τεχνικός της πτήσης Έρβιν Τουμίρι, δήλωσε ότι σώθηκε καθώς ακολούθησε πιστά τις οδηγίες ασφαλείας, ενώ οι άλλοι πανικοβλήθηκαν.
«Πολλοί επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ουρλιάζουν» είπε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.
«Εγώ έβαλα την τσάντα μου μεταξύ των ποδιών μου και πήρα την θέση εμβρύου όπως συστήνεται».
Ερευνητές από την Βραζιλία συμμετέχουν στις έρευνες που επικεντρώνονται στα δύο μαύρα κουτιά. Η Βολιβία όπου εδρεύει η εταιρεία LAMIA και η Βρετανία επίσης έστειλαν ειδικούς να βοηθήσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook