Στα χέρια ομογενειακού γερουσιαστή η τύχη καίριου Ν/Σ της αυστραλιανής κυβέρνησης
Στα χέρια του Νικ Ξενοφώντα βρίσκεται η τύχη ενός από τα πιο καίρια νομοσχέδια της κυβέρνησης, αυτό που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Ο ομογενής γερουσιαστής από την Νότια Αυστραλία, επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης, αν δεν προχωρήσει στην επίλυση της διαμάχης γύρω από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο λεκανοπέδιο Murray-Darling.
Η εξέλιξη αυτή δένει τα χέρια του πρωθυπουργού, Malcolm Turnbull, ο οποίος βλέπει ως εκ τούτου ένα από τα σημεία αιχμής της πολιτικής του (το οποίο στάθηκε και αφορμή για την προκύρηξη των εκλογών του Ιουλίου) να απειλείται να μπει «στο ράφι». Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι το ζήτημα θα βρεθεί στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης του Συμβουλίου Αυστραλιανών Κυβερνήσεων, τον επόμενο μήνα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τον Νικ Ξενοφώντα, αλλά και τον πρέμιερ της Νότιας Αυστραλίας, Jay Weatherill.
«Πρέπει να λύσουμε αυτό το μπέρδεμα με το νερό, προτού ασχοληθούμε με οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο ενδιαφέρει την κυβέρνηση», δήλωσε ο γερουσιαστής, κάτι που πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλήφθηκαν ως τελεσίγραφο, αν όχι ως ανοικτό εκβιασμό. Ο Νικ Ξενοφών και ο πρέμιερ της Νότιας Αυστραλίας, ζητούν την αναθεώρηση του σχεδίου εκτροπής υδάτινων πόρων, το οποίο προβλέπει να μην προωθηθούν 450 γιγαλίτρα νερού προς το ποτάμιο σύστημα του Murray. «Πρόκειται για εθνικό ποτάμι, για εθνικό περιβάλλον και για εθνικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Weatherill, ζητώντας εγγυήσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Το τελεσίγραφο αυτό επιφέρει σημαντικό χτύπημα στην πολιτική της κυβέρνησης, καταρρίπτοντας τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επανασύσταση της Αυστραλιανής Επιτροπής Οικοδομών και Κατασκευών (Australian Building and Construction Commission – ABCC) θα «περάσει» με ευκολία από τη Γερουσία, όπου πρόκειται να συζητηθεί σήμερα.
Οκτώ γερουσιαστές έχουν θέσει, ως όρο για τη στήριξή τους, την ικανοποίηση μίας σειράς αιτημάτων, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση έχει συναινέσει μέχρι στιγμής, αλλά το ζήτημα του λεκανοπεδίου παραμένει σημείο αιχμής, οδηγώντας σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, από τις Πολιτείες που βρίσκονται στην λεκάνη των ποταμών, είναι το αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας το 2012, επί κυβέρνησης Julia Gillard. Προβλέπει την καταβολή εκατομύρίων δολαρίων από τις πολιτειακές κυβερνήσεις της Βικτώριας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Νότιας Αυστραλίας και του Κουίνσλαντ για την βελτίωση των υποδομών άρδευσης, με στόχο την απελευθέρωση 2750 γιγαλίτρων τα οποία θα επαναδιοχετευτούν στην ροή του ποταμού Murray, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλα 450 γιγαλίτρα, θα διοχετευθούν κι εκείνα στον ποταμό, αλλά μόνο αν εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών που τώρα εκμεταλλεύονται τα ύδατα. Η διαμάχη για το συγκεκριμένο θέμα ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Υπουργός Ύδατος Barnaby Joyce ισχυρίστηκε ότι η απώλεια αυτών των υδάτινων πόρων θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην περιοχή.
Αντιδρώντας, ο Νικ Ξενοφών τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη αθετεί το πνεύμα της συμφωνίας, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Νότια Αυστραλία, αλλά την υγεία ολόκληρου του λεκανοπεδίου. Ο Υπουργός (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) απάντησε λέγοντας ότι ο Νικ Ξενοφών «ζητά λύτρα» για την στήριξή του, τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο πολιτικό τέχνασμα να συνδέονται μεταξύ τους νομοσχέδια που κανονικά είναι ανεξάρτητα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν ευθύνες στον Barnaby Joyce για αδέξιο χειρισμό που πυροδότησε τις αντιδράσεις του Γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας. Οι τρεις γερουσιαστές του Nick Xenophon Team αποτελούν ένα σημαντικό μπλοκ, το οποίο έχει την δύναμη να επικυρώσει ή να καταδικάσει νομοσχέδια, επηρεάζοντας σημαντικά την πολιτική της κυβέρνησης.
Μεταξύ των άλλων νομοσχεδίων που αναμένεται να κριθούν από την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι και ο νόμος για την φορολόγηση των νέων που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις του προγράμματος ‘διακοπές και εργασία’, αλλά και το ακόμη πιο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την δια βίου άρνηση δικαιώματος εισόδου στους αιτούντες άσυλο.
Σχόλια Facebook