Μητσοτάκης: Διεθνείς εξελίξεις και οικονομία απαιτούν πολιτική αλλαγή
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, εκφράζοντας την ανησυχία για το σκηνικό που διαγράφεται, τόσο στην Ευρώπη (δημοψήφισμα στην Ιταλία, εκλογές στη Γαλλία και την Γερμανία) όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό, αλλά και στην «απρόβλεπτη συμπεριφορά» του Ερντογάν με αιχμή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως και τις αλβανικές αξιώσεις.
«Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο» σημείωσε, ενώ για τις οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει με οίκτο.
«Κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» τόνισε για την επικείμενη διάσκεψη για το χρέος, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα.
Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι φανερό πλέον στην κοινωνία, υπογράμμισε, για να αναφερθεί στις κάλπες που στήνονται παντού στην κοινωνία και από τις οποίες η ΝΔ βγαίνει πρώτη, ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζονται.
«Αυτά τα μικρά βήματα είναι προάγγελος της πολιτικής αλλαγής που θα έρθει στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.
Αναφορά έκανε και στη συνεργασία με άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ώστε να σταματήσουν κινήσεις όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ΝΔ έχει κερδίσει την προσοχή των πολιτών, αλλά ακόμα χρειάζεται προσπάθεια για να κερδίσει και την εμπιστοσύνη τους.
Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% δεν είναι ρεαλιστική, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και των νοικοκυριών με τέσσερις ωρολογιακές βόμβες: «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, μαύρη τρύπα στα Ταμεία και επιδείνωση της ρευστότητάς τους.
«Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο. θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας τους» τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά συνέπεια η Ελλάδα θα χάσει την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει μπει στο πρόγραμμα από τους πρώτους μήνες του 2015» είπε χαρακτηριστικά.
Για τα εργασιακά, είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά τόνισε η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ διστάζει σε αναγκαία -όπως τα χαρακτήρισε- μέτρα όπως τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.
«Παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται με τους εαυτούς τους και με τις ιδεοληψίες τους. Και έχουν και το θράσος να πανηγυρίζουν για τη μερική άρση των capital controls που οι ίδιοι επέβαλαν».
Για το ζήτημα του χρέους ξεκαθάρισε ότι η ρύθμισή του είναι απαραίτητη, αλλά δεν φτάνει για την έξοδο από την κρίση: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην έξαρση του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο:
«Εκδηλώνεται μια αντανακλαστική άμυνα περιχαράκωσης των πολιτών σε όλα όσα νιώθουν ότι απειλούνται. Αλλά είναι ασυγχώρητο λάθος να επενδύεις σε αυτό και εμείς αυτό το λάθος δεν θα το κάνουμε. Δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Θα ακούσουμε τους πολίτες, αλλά θα τους εξηγήσουμε γιατί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.»
Κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να δυναμώσουν το θετικό λόγο απέναντι στις επιλογές της οργής, όπως είπε, με περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε χώρους δουλειάς, επιτροπές, υποβαθμισμένες γειτονιές.
λίγα από πολλούς» είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας, πάντα χωρίς αλαζονεία και τέτοια φαινόμενα δεν θα ανεχθώ ούτε σήμερα στην Αντιπολίτευση ούτε αύριο στην κυβέρνηση. Οι πολίτες μάς έχουν εμπιστευθεί ό,τι έχουν πιο ιερό, την ψήφο τους. Βασίζομαι στη δική σας δουλειά» είπε.
Σχετικά με το νέο οργανόγραμμα της ΝΔ και το «ατομικό μαρκάρισμα» των στελεχών στους υπουργούς της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υιοθετούσε το «σκιώδη κυβέρνηση»:
«Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Αυτή η τοποθέτηση είναι μια προσωπική ευκαιρία σε όλους να αναδείξουν το πρόγραμμα της ΝΔ. Άλλωστε εμείς δεν θα κάνουμε κυβέρνηση με 47 υπουργούς.»
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα του θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μπροστά σε αυτό το «εθνικό κίνημα της αλήθειας, αυτή την πανστρατιά δυνάμεων που ξεπερνά διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.»
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook