Έργα 100 Ελλήνων εικαστικών στο Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
Η έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»διοργανώνεται με την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016».
Τα έργα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας. Η επιλογή των έργων και η διάρθρωσή της σε τρεις ενότητες, αναδεικνύει «τον τρόπο που κάθε φορά η ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή συνδιαλέγεται με το παρελθόν και τα διεθνή νεωτεριστικά πρότυπα», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.
Η πρώτη ενότητα πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας και το αίτημα της ελληνικότητας, όπως αυτό διατυπώθηκε τη δεκαετία του ’30 και τη μεταπολεμική περίοδο. Η δεύτερη αναφέρεται στην έννοια της αμφισβήτησης και στην αισθητική και πολιτική ρήξη των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ η τρίτη αναφέρεται στην έννοια της αναζήτησης και στις μεταμορφώσεις που συντελούνται στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, σε σχέση με την παράδοση και τη μνήμη, τη διερεύνηση υπαρξιακών πεδίων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα.
Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.
Για την υλοποίηση της έκθεσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή, με πρόεδρο τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αικατερίνη Κοσκινά, την ιστορικό τέχνης και διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Τζιρτζιλάκη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.
Επιμελητές της έκθεσης είναι οι ιστορικοί τέχνης Έφη Αγαθονίκου, Τίνα Πανδή, Θοδωρής Μάρκογλου και Σπύρος Μάκκας, ενώ τον αρχιτεκτονικό-μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Ξενάκης.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού )
Σχόλια Facebook