ΓΝΩΜΗ: Σε κάποιους στην Ελλάδα, αξίζουν συγχαρητήρια!

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θα επανέλθουμε στο τελματωμένο θέμα της ψήφισης του νόμου για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Θα επανέλθουμε όχι μόνο διότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, αν και πέρασαν πέντε μήνες αφ΄ ης –σύμφωνα με τη δέσμευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού– θα είχε υπογραφεί και έγιναν, μάλιστα, οι σχετικές πανηγυρικές τελετές στην Ιταλία και την Αθήνα (20 Μαίου 2016).

Θα επανέλθουμε και διότι μόλις προσφάτως ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, επικουρών τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει πως «μέσα στον Οκτώβρη θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ελληνική Γλώσσα».

Βρισκόμαστε ήδη στις 2 Νοεμβρίου. Και ο νόμος κατέστη, πλέον, άνομος! Και «φαντομάς»! Δεν γνώριζε ο κ. Αμανατίδης που βρίσκεται το όλο θέμα όταν προ τριών εβδομάδων υποσχόταν την ψήφισή του;  Εάν γνώριζε ότι δεν θα ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, όπως δεν ψηφίστηκε δέκα μήνες τώρα, γιατί το εξήγγειλε;

Μήπως το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε μυστικά και εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι;

Αν όχι, που είναι όχι, τότε δεν γνωρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού που έχει «κολλήσει» το όλο θέμα; Αν ξέρει, γιατί δεν το αποκαλύπτει; Και εάν δεν ξέρει, πάλι γιατί δεν λέει πως αδυνατεί ακόμη και να το παρακολουθήσει;

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Είναι δυνατόν το Υπουργείο Εξωτερικών να εμφανίζεται τόσο ασυνεπές απέναντι στην Ομογένεια; Την οποία εντούτοις προσκαλούν σε όλους τους τόνους και από όλα τα φόρα να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει, τώρα που την έχουν ανάγκη;

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Δεν εξηγείται αλλιώς. Ούτε Νόμος για την ψήφο των Αποδήμων είναι, που υποτίθεται ότι πρέπει –έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν, κωλυσιεργώντας –  να μελετήσουν επιτροπές (!) ούτε νόμος για τα φορολογικά είναι ώστε να «σκοντάφτει» στα ευρωπαϊκά κελεύσματα.  Ούτε καν έχουμε απευθυνθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ προκειμένου να λάβουμε το «Παγκόσμιο».

Μιλάμε για τη θεσμοθέτηση της πρότασης των Ελλήνων της Ιταλίας και, ειδικότερα, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και του π. Προέδρου της, Γιάννη Κορίνθιου, για την καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Μιλάμε ακόμη για πρόταση που έγινε ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτή (από το 2014) από όλα τα κόμματα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic).

Τι δεν τους αρέσει; Τόση αλλεργία πια με τον όρο «ελληνικό»; Τι θέλουν; Να ξεχαστεί ποιος εισηγήθηκε την ιδέα; Να λησμονηθεί το όλο ζήτημα ώστε να μην καθιερωθεί η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού;

Και έχουμε από τη μια μεριά τον Νταγίπ Έρντογάν να φθάνει τις απαιτήσεις του μέχρι –άκουσον, άκουσον-  τη …Θεσσαλονίκη και, από την άλλη, τον Έντι Ράμα να διατείνεται πως τάχα μας έσωσαν οι Αλβανοί την Ακρόπολη! Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν λένε και ότι μας την έχτισαν κιόλας!!! Και μεις τι κάνουμε; Ούτε τη Γλώσσα μας δε φροντίζουμε!

Τέλος, οι Ομογενείς της Ιταλίας απτόητοι ετοιμάζουν με τα τοπικά Γυμνάσια και καθηγητές όλων των βαθμίδων και άλλες προσωπικότητες, «νέα επέτειο» για τις 20 Μαϊου 2017, ελπίζοντας …όχι πλέον στην ελληνική, αλλά στην ιταλική Διοίκηση για την καθιέρωση της Ελληνικής Γλώσσας, μαζί με τα Λατινικά, ως σπουδαίων γλωσσών παγκοσμίως!

Σε κάποιους στην Ελλάδα, αξίζουν συγχαρητήρια!