Παγώνει και το νόμο-γέφυρα για τα τηλεοπτικά η Κυβέρνηση;

Αθήνα.- Μετά το νέο “ναυάγιο” για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη διπλή υποχώρηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση φαίνεται πως ακόμα άλλη μία υποχώρηση προκειμένου στην επόμενη Διάσκεψη να συγκροτηθεί τελικά το ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την άκαρπη Διάσκεψη των Προέδρων, υπήρξε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του αρμόδθιου υπουργού για τις τηλεοπτικές άδειες, Νίκου Παππά.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως σε αυτή τη Διάσκεψη είδε ίχνη συναίνεσης ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία και έτσι αποφάσισαν να παγώσει ο νόμος γέφυρα ως μία ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να συναινέσει και η αξιωματική αντιπολίτευση στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περιμένει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και εν συνεχεία να προχωρήσει εκ νέου στην προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες, καθώς είναι άγνωστο πότε θα καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που μπορεί να κρατήσει μέχρι και τις γιορτές.

Η κυβέρνηση επιθυμεί μετά την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε να μην βιαστεί με νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρου σε μία προσπάθεια να πειστεί και η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυέρνηση θα κατέβει με την τελευταία πρόταση για τα πρόσωπα, για τα οποία η Νέα Δημοκρατία δεν εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση κάνει πίσω στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Είχαν προηγηθεί οι απέλπιδες προσπάθειες του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση να αποσπάσει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ.

Η πρώτη υποχώρηση του Νίκου Βούτση που βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε με την απομάκρυνση του Βύρωνα Πολύδωρα από το κάδρο, ένα πρόσωπο που η κυβέρνηση είχε προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ, κάτι που η Νέα Δημοκρατία δεν είδε με καθόλου καλό μάτι.

Έτσι, ο Νίκος Βούτσης επανήλθε με νέα πρόταση χωρίς Βύρων Πολύδωρα και πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, κάτι που έτυχε ευρείας αποδοχής. Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό.

Στη δεύτερη πρόταση ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε ως αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, τον πρόεδρο του ΔΣ της Αυγής, Βασίλη Μουλόπουλο, κάτι όμως που δεν άρεσε ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε και στο Ποτάμι.  Έτσι στην τρίτη πρόταση ο κ. Μουλόπουλος ήταν απλό μέλος του ΕΣΡ και τη θέση του στην αντιπροεδρία λάμβανε ο κ. Νίκος Κιάος.

Όμως ακόμα και έτσι οι ψήφοι αυτές δεν έφτασαν. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16 ψήφοι υπέρ, 5 “παρών”, 1 όχι (Ένωση Κεντρώων) και μια απουσία (αυτή της Χρυσής Αυγής), τρεις δηλαδή λιγότερες απ’ όσες χρειάζονταν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Με την τελευταία πρόταση, ο Νίκος Βούτσης είχε καταφέρει να αλλάξουν στάση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αλλά έλειπαν τρεις ψήφοι για να φτάσουν στις 19 που είναι και ο μαγικός αριθμός για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Τον αριθμό των 3 βουλευτών τον διαθέτει μόνο η Νέα Δημοκρατία από την οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Δένδιας, Μεϊμαράκης και Νικήτας Κακλαμάνης. Και οι τρεις στις τοποθετήσεις τους, δεν εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις στα πρόσωπα ή έστω επιφυλάξεις ικανές να χαλάσει η συναίνεση, ωτστόσο, η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως πρώτα θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παππάς και όχι να ανασταλεί ή να παγώσει, ισχυριζόμενοι πως υπάρχει καχυποψία απέναντι στην κυβέρνηση.

 

Πηγή:NewsIt.gr