“Ο ανασχηματισμός αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.-Μετά  τα όσα περί “δομικού ανασχηματισμού” είχε αποκαλύψει στον “Realfm” και τον Νίκο Χατζηνικολάου η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, το Μαξίμου, μετά και την άκαρπη έκβαση της 5ης ψηφοφορίας για την σύσταση του ΕΡΣ, χαμηλώνει τους τόνους (και τις προσδοκίες) για τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό! Μάλιστα, προσπαθεί να αποσυνδέσει την αποκαλυφθείσα, από τα ΜΜΕ, έγκριση από το ΣτΕ των σχεδίων για την αλλαγή στη δομή των υπουργείων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο περί “σχεδίων” που δεν δεσμεύουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, αργά το βράδυ, το Γραφείο πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ωστόσο, η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού».

Ανεξαρτήτως ωστόσο, του πόσο άμεσα θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, είναι σαφές πως το υπάρχον υπουργικό σχήμα μετράει αντίστροφα. και αυτό αποδιοργανώνει την κρατική μηχανή, “δένει” τα χέρια των υπουργών, σε μια συγκυρία, μάλιστα, που επιβάλει τολμηρές πρωτοβουλίες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, τόσο στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όσο και στην επιθυμία του Μαξίμου να ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη διευθέτηση του Χρέους.

Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές, μάλιστα, εκφράζουν την απορία τους γιατί ενώ ο Πρωθυπουργός δεν ήταν έτοιμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, (“δεν αποτελεί προτεραιότητά του”) έσπευσε να τον προαναγγείλει, συν τείνοντας στη δημιουργία κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας, κάτι που επενεργεί αρνητικά και στην ίδια την Οικονομία, εν τέλει.

Πάντως, το πιθανότερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, θέλει τις αλλαγές από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς μπορεί μεν η εμπλοκή στις τηλεοπτικές άδειες να δυσχεραίνει τους εσωκομματικούς χειρισμούς, πλην, όμως, η επί μακρόν διατήρηση του κλίματος “αναμονής” περί τον Ανασχηματισμό, ενέχει τον βάσιμο κίνδυνο να γυρίσει “μπούμερανγκ” για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.