«Αγκάθι» στην δεύτερη αξιολόγηση οι «κρυφές» οφειλές του Δημοσίου
Αθήνα.- Ένα ακόμη πρόβλημα στην δεύτερη αξιολόγηση, θα αποτελέσουν οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου, αφού καθώς φαίνεται οι δανειστές δεν αρκούνται στα επίσημα στοιχεία, αλλά επιμένουν να βγουν όλοι οι «σκελετοί από την ντουλάπα», περιλαμβανομένων των καθυστερούμενων συντάξεων αλλά και των μη αναγνωρισμένων φόρων.
Το… σοκ των υποτιθέμενων «κρυφών» οφειλών ύψους 3 δισ. ευρώ (1,77 δις ευρώ φόρους και 1,3 δις από συντάξεις) που ήρθε στην επιφάνεια από την έκθεση για την καταβολή της δόσης των 1,8 δις ευρώ το Ιούνιο είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό του ελληνικού Δημοσίου για να κάνει έμμεσο έλεγχο δαπανών.
Στους φόρους η ορολογία που τις ξεχωρίζει τις «ανεπίσημες» από τις επίσημες ληξιπρόθεσμες οφειλές , είναι το «μη αναγνωρισμένες». Το Δημόσιο θεωρεί ότι δεν έχει υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού, αν πρώτα η κάθε αίτηση δεν περάσει από ένα τυπικό ή ένα πιο μακροχρόνιο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, ώστε το ποσό της επιστροφής να αναγνωριστεί επίσημα από το δημόσιο.
Δεν είναι άγνωστο, ότι πάντα υπάρχει ένα τεράστιο ποσό επιστροφής φόρου ( στο τέλος Ιουνίου ήταν 1,77 δις ευρώ) το οποίο «λιμνάζει» από το 2014 στις Δ.Ο.Υ πριν πάρει το δρόμο για το δικαιούχο του. Τα αιτήματα που εγκρίνονται «άμεσα» μπορούν να καθυστερήσουν από 48 ημέρες στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και 1856 μέρες δηλαδή πέντε χρόνια ανάλογα με το ύψος της αιτούμενης επιστροφής.
Την ίδια και χειρότερη μοίρα έχουν οι επιστροφές οι οποίες θα πρέπει περάσουν έλεγχο νομιμότητας πριν εκταμιευτούν με καθυστέρηση που ξεκινά από τις 200 ημέρες και τείνει στο… άπειρο.
Συνεπώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι επιστροφές φόρων είναι στο σύνολό τους ληξιπρόθεσμες και απλώς καταγράφονται μόνο όσες από αυτές έχουν οριστικοποιηθεί και αναγνωριστεί από τις Δ.Ο.Υ.
Οι συντάξεις
Αντιστοίχως στο θέμα των συντάξεων όπου από τις δόσης των 1,8 δις ευρώ μάθαμε χθες ότι δόθηκαν μόνο 27 εκ ευρώ οι καθυστερήσεις επίσης μια πραγματικότητα με το χρονικό περιθώριο που θα πρέπει να περιμένει ο δικαιούχος να ποικίλει από τους τρείς μέχρι και τους 33 μήνες ανάλογα το ταμείο ενώ ο μέσος όρος είναι 12 μήνες . Εδώ η αναγνώριση της οφειλής του δημοσίου γίνεται με την έλδοση της απόφασης απονομής της κάθε σύνταξης.
Συνολικά σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα περίπου 330 .000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις οι οποίες αν απονέμονταν αύριο το πρωί το δημόσιο έπρεπε να βρεί περίπου 3,6 δις ευρώ.
Ωστόσο από τα δάνεια που παίρνει το δημόσιο για την απόδοση συντάξεων έχει συμφωνηθεί να αρχίσουν να χρηματοδοτούνται αυτές που εκκρεμούν για τα έτη 2014-2015.
Στην καθυστέρηση των ταμείων όμως για τις εκδόσεις των αποφάσεων ήρθε να προστεθεί και μια νομοθετική ρύθμιση για να δοθούν χρήματα από το δάνειο του ΕΜΣ με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν δοθεί μόνο 27 εκ ευρώ από τα 1,8 δις ευρώ της δόσης.
Αυξάνεται η πίεση
Ωστόσο η πίεση για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμών που ξεκίνησε με την καθυστέρηση της δόσης των 1,7 δις ευρώ από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου είναι μόνο η αρχή.
Εκτός από το αυστηρό έλεγχο που θα γίνει και για την απόδοση αυτής της δεύτερης δόσης υπάρχει και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της δεύτερης αξιολόγησης. Σε πρώτη φάση το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να ε εκπονήσει ένα σχέδιο για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και το 2017.
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να σχεδιάσει το πότε και πως θα υιοθετήσει την κοινοτική οδηγία για την μείωση του χρονικού περιθωρίου πριν καταστεί μια οφειλή από τις 90 ημέρες που είναι σήμερα στις 30 ημέρες και κατ εξαίρεση τις 60 ημέρες.
Πηγή: enikonomia.gr
Σχόλια Facebook