ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Τα Δικαστήρια και οι Δημοκρατίες
O πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».
Πόσο δίκιο έχει ο κ. Τσίπρας; Η απάντηση έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σαν απόηχος μιας υπόθεσης που συγκλόνισε την οικουμένη. Ας δούμε τι έγινε στην υπόθεση του πολυμιλημένου Γουοτεργκέητ.
Ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον μαγνητοφωνούσε τις συζητήσεις στο Λευκό Οίκο. Όταν μαθεύτηκε, βουλευτές ζητήσανε να δώσει στο κοινό όλες τις συζητήσεις, εκτός από αυτές που είχαν σχέση με την ασφάλεια του Κράτους. Η ανεξάρτητη Επιτροπή που εξετάζει τα θέματα ασφαλείας, θα αποφάσιζε σχετικά.
Ο Νίξον αρνήθηκε προβάλλοντας την άποψη ότι οι συζητήσεις ήταν προσωπικές. Στο Ανώτατο Δικαστήριο η ερώτηση ήταν εάν είναι ιδιωτικές οι συνομιλίες του Προέδρου. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Πρόεδρος της Αμερικής δεν είναι ιδιωτικός υπάλληλος, ότι ο Λευκός Οίκος είναι οίκος του λαού και, επομένως, ο λαός έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται μέσα σ΄ αυτόν.
Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον Πρόεδρο Νίξον να παραδώσει στο κοινό όλες τις χιλιάδες μαγνητοφωνήσεις που είχε. Γνωρίζοντας ο Πρόεδρος ότι οι μαγνητοφωνήσεις περιείχαν πράγματα που θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση -όπως και εκ των υστέρων απεδείχθη- παραιτήθηκε από την Προεδρία.
Τότε ο Εισαγγελέας, Τζιοάρσκι, είπε ότι η Δημοκρατία στις ΗΠΑ πέρασε με το κεφάλι ψηλά την μεγαλύτερη κρίση μιας ιστορικής απόφασης. Γιατί αυτά που αποφασίσανε οι εννέα Αρχιδικαστές, δεν είχανε στρατό, αστυνομία ή τρόπο εφαρμογής της απόφασης. Ενώ αυτός που διέταξαν να παραδώσει την Προεδρία είχε 1,5 εκ. στρατό, όλες τις Μυστικές Υπηρεσίες και όλους τους πράκτορες της οικουμένης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με τους 78 υπαλλήλους που έχουν οι δικαστές (κλητήρες, γραμματείς) υποστήριξε και επέβαλε την απόφασή του. Γιατί, αν δεν αποδεχότανε την απόφαση ο Πρόεδρος της Αμερικής και δεν παρέδιδε τις ταινίες, παραιτούμενος, αυτό θα ήτανε πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας.
Το παράδειγμα αυτό διδάσκει ότι μπορεί η Ελλάδα να γέννησε τη Δημοκρατία, υπάρχουν, όμως, Κράτη που την εφαρμόζουν σήμερα γενναία και χωρίς εκπτώσεις κατά το δοκούν! Ούτε παρασύρονται σε επικίνδυνες θεωρίες περί του πως και από ποιόν διακυβεύεται τι… Αλλά “…αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου”, όπως υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει αντισυνταγματικά. Γιατί τότε είναι που καταλύεται η Δημοκρατία…
Σχόλια Facebook