Ανεβαίνουν οι τόνοι για τις τηλεοπτικές άδειες μετά το “παραδεκτό” του ΣτΕ.
Αθήνα.- Με άμεση επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά, που προβλέπει το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν αδεία μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αναμένεται να απειλήσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, έγκυρων κύκλων, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα. Παγώνει, ουσιαστικά, κάθε διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης και σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα, μπλοκάρει την προσπάθεια άμεσης αναστολής εκπομπής των καναλιών που δεν έχουν πάρει άδεια. Το μαύρο δηλαδή δεν μπορεί να πέσει από τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.
Πάντως, η θέση του κ. Τσίπρα αναμένεται να διατυπωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι προγραμματισμένη στις 14:00 το μεσημέρι, όπου η κυβέρνηση θα επιδιώξει συμφωνία για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι θα απόσχει από τη διάσκεψη, καθιστώντας έτσι σχεδόν αδύνατη την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας, καθώς εάν λάβει μέρος ουσιαστικά θα αποδέχεται το νόμο Παππά, που οδήγησε στον διαγωνισμό για τις άδειες χωρίς την ύπαρξη ΕΣΡ.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις άδειες.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα του Συμβουλίου έχει αναζωπυρωθεί από χθες Τρίτη, με το Μέγαρο Μαξίμου να καταγγέλλει θεσμική διολίσθηση της αντιπολίτευσης, και την ΝΔ να απαντά ότι δεν συζητά με μία κυβέρνηση που καταργεί και υποκαθιστά ανεξάρτητες Αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο κ. Τσίπρας μιλήσει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να του απαντήσει άμεσα.
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της newsit.gr, το όλο ζήτημα μπαίνει σε νέα δεδομένα. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών δεν έγιναν ακριβώς δεκτές γιατί αυτό στη γλώσσα των δικαστικών θα σήμαινε πως έγιναν δεκτές στην ουσία τους και ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί για αυτό ο ακριβέστερη ορολογία είναι πως οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές. Αναμένεται ο προσδιορισμός της επόμενης διάσκεψης όπου θα συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης.
Η επόμενη διάσκεψη δεν έχει οριστεί. Το δικαστήριο ωστόσο θα μπει στην ουσία της υπόθεσης έχοντας λάβει απόφαση ενάντια στην αρχική εισήγηση. Η απόφαση αυτή δεν προδικάζει τη δεύτερη ωστόσο δημιουργεί δεδομένα και σε πολιτικό επίπεδο.
Έτσι, η σημερινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή με δεδομένη την αρνητική στάση της Ν.Δ. αναμένεται άκαρπη, ενώ διάφοροι κύκλοι αναφέρονται σε πάγωμα και αυτής της διαδικασίας ως την λήψη απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η κυβέρνηση
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας, σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει την προτροπή να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.
«Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα» αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.
Σχόλια Facebook