Ξέφυγαν οι Τούρκοι, διεκδικούν «σύνορα» μέχρι την …Πάφο: Αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα
Ουάσινκτον.-Τουρκική θάλασσα ισχυρίζεται ότι είναι η περιοχή δυτικά του Ακάμα η Άγκυρα, που αμφισβητεί για μία ακόμη φορά την κυριαρχία τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδος. Το καθεστώς Ερντογάν, εκφράζοντας τις επεκτατικές βλέψεις του σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος, επιχειρεί να δημιουργήσει «κεκτημένα», μέσα από παρεμβάσεις του σε διεθνείς οργανισμούς και να καθορίσει θαλάσσια σύνορα στη βάση των δικών του επιδιώξεων, αγνοώντας διεθνείς κανόνες και διαχρονικές διευθετήσεις.
Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα, που αποτελεί απάντηση σε διάβημα της Λευκωσίας για παρενόχληση του υπό κυπριακή σημαία πλοίου Flash Royal, το οποίο διενεργούσε έρευνα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τμήματος Αλιείας (για δελφίνια και φάλαινες), παρουσιάζει μια απίστευτη ακραία θεωρία. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στις έγγραφες παρεμβάσεις και υπομνήματα που έχει υποβάλει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.), όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».
Αυτή τη φορά κάνει λόγο και σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και είναι σαφές πως το σκεπτικό πίσω από αυτή την παρέμβαση είναι και η επιβολή τετελεσμένων μέσα από την αμφισβήτηση, αλλά και η πρόκληση αναταραχής στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Halit Çevik (νέος πρέσβης της χώρας στην Αθήνα), σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2016, επισημαίνει αρχικά πως δεν υπάρχει ενιαία Αρχή η οποία στον νόμο ή στην πράξη να είναι αρμόδια και να εκπροσωπεί τόσο τους Τ/κ όσο και τους Ε/κ, κατά συνέπεια την Κύπρο ως σύνολο.
Στη συνέχεια, απαντώντας στα κυπριακά διαβήματα, σημειώνει πως τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32º 16 ’18 “E, που ορίστηκαν διά ρηματικών διακοινώσεων Νο 2004 / Turkuno DT / 4739, της 2ας Μαρτίου 2004, και Νο 2013/14136816/22273, με ημερομηνία 12 Μαρτίου 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υποστηρίζει, το σκάφος Flash Royal, κατά την είσοδό του «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» στις 25 Αυγούστου 2016 (16: 37 στη θέση 34º 43 ‘.80 Ν – 032º 06 .75 E), καθώς και στις 26 Αυγούστου 2016 (08: 35 στη θέση 35 ° 14 ‘0.56 Ν – 032º 06 .57 E), προσεγγίστηκε από την τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu και ενημερώθηκε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς προηγούμενο συντονισμό ή/και άδεια από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «οι προαναφερθείσες συντεταγμένες βρίσκονται στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32º 16 ’18 “E και εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα». Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην επιστολή που κυκλοφόρησε και ως έγγραφο μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΗΕ, «σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό “παρενόχλησης” δεν έλαβε χώρα…».
Είναι προφανές πως το περιεχόμενο της επιστολής εντάσσεται στις προσεγγίσεις και λογικές που αναπτύσσονται με εντονότερο τρόπο την τελευταία περίοδο από τουρκικής πλευράς και αφορούν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για «απόβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: mignatiou.com
Σχόλια Facebook