Σε θολά νερά νέες αναφορές του ΥΦΥΠΕΞ για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την «αιμορραγία» ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό προσπαθεί να ανακόψει η ελληνική κυβέρνηση θέτοντας σε εφαρμογή προγράμματα στα οποία «εμπλέκονται πολλά υπουργεία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, παρόντος και του βουλευτή  Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Σκρέκα.

Οι δύο πολιτικοί, μίλησαν για θέματα που αφορούν τους Απόδημους, όπως είναι η παλιννόστηση των Ελλήνων επιστημόνων, η καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, το νομοσχέδιο για την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και η συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Αποδήμων.

Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, για μεν την εξαγγελία προγραμμάτων προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα βοηθήσουν τους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα, από μεριάς Υπουργείου Εξωτερικών:

  1. Να διασυνδέσουμε κατ΄ αρχήν μεταξύ τους τους νέους επιστήμονες οι οποίοι είναι στο εξωτερικό να οργανωθούν. Ξεκινήσαμε με την Αγγλία προχωρούμε με άλλες χώρες.
  2. Η εμπειρία που έχουν οι νέοι επιστήμονες να τροφοδοτεί πίσω τη χώρα μας. Με επαφές που θα έχουνε στο εσωτερικό.
  3. Η διασύνδεσή τους με τις ιστορικές κοινότητες. Και το τελευταίο είναι,
  4. Να ‘ρθεί και η μέρα της επιστροφής γι’  αυτούς.

Η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί πάνω στην καινοτομία , την έρευνα… Τριακόσια εκατομμύρια είναι προς τους σπουδαστές για ενοίκιο κλπ. ώστε να παραμείνουν να σπουδάζουν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα ένα δις. Ευρώ,  είναι μικρά Προγράμματα τα οποία επενδύονται στην έρευνα, την καινοτομία κλπ.

Επίσης ο κ. Αμανατίδης είπε πως σαν Υπουργείο Εξωτερικών:

  1. θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να φέρουμε το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) του οποίου πιστεύω η οργάνωση –γιατί από το 12 ουσιαστικά διαλύθηκε και δεν υπάρχει ΣΑΕ- θα βοηθήσει σ’ όλα αυτά. Και να λύνει προβλήματα των Αποδήμων εκεί, αλλά να φέρει και τον κόσμο προς τα πίσω… Σ΄ αυτό θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι μετά τον Άθενς το ΣΑΕ διαλύθηκε, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Ξέρετε γιατί; Γιατί βασίστηκε αποκλειστικά στη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, είχε θέματα τα οποία, σε σχέση με προσωπικές προβολές συγκεκριμένων ανθρώπων και δεν λειτούργησε έτσι ώστε να οργανώσει τη διασπορά. Δημιούργησε προβλήματα ανάμεσα στη διασπορά, αντιπαλότητες.

Τώρα, πρόσθεσε, η φιλοσοφία είναι καινούργια και τελείως διαφορετική. Θα μου επιτρέψετε μέσα στον Οκτώβριο να έχουμε τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για το μεγάλο αυτό θέμα».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας  τόνισε ότι η κινητοποίηση της Διασποράς και  του Απόδημου Ελληνισμού είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και πραγματικά ελπίζω –και μείς θα στηρίξουμε, είπε- ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες κάνει η παρούσα κυβέρνηση να ξανακερδίσουμε ως ελληνικό πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία μας στους Έλληνες του εξωτερικού.

Για την ψήφο

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως «…η Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση κάναμε κάποιες ενέργειες στο θέμα της ψήφου, προσπαθήσαμε να ψηφίσουμε τον σχετικό νόμο, δυστυχώς δεν προχώρησε.  Ελπίζω τώρα να κάτσουμε όλοι μαζί να δούμε πως αυτό μπορεί να λάβει χώρα»…

Παρεμβαίνοντας ο κ. Αμανατίδης υποστήριξε πως: ” Όπως πληροφορούμαι, είπε, το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει το ζήτημα της ελληνοφωνίας –την καθιέρωση Ημέρας ελληνοφωνίας. Το δεύτερο είναι ότι ισχύει η δέσμευση που έχει δώσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπής ότι θα κάνει Επιτροπή  από τα κόμματα της Βουλής έτσι ώστε να εξετάσουν την ψήφο των κατοίκων Ελλήνων του εξωτερικού. Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι πραγματικά δουλεύουμε πάνω στο ΣΑΕ και χαίρομαι ότι και η ΝΔ συναινεί”.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ:

Παρά το ότι το «κλίμα» της συζήτησης παίρνει βαθμό «άριστα», πράγμα σπάνιο, ομολογουμένως, για την ελληνική πραγματικότητα, εντούτοις η αοριστολογία (από πλευράς Αμανατίδη) σε ό,τι αφορά τα θέματα που θίχτηκαν (με πρωτοβουλία των δημοσιογράφων και του κ. Σκρέκα) εμβάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Ο τρόπος με τον οποίο τα έθεσε –απαντώντας-  ο κ. Υφυπουργός Εξωτερικών δίνει την εντύπωση ότι περισσότερο τον ενδιέφερε να ακουστούν στον «αέρα» σαν ονοματολογία –ώστε να ικανοποιηθούν τα αυτιά των Αποδήμων- παρά η κυβέρνηση έχει  γι αυτά λύσεις, πρόγραμμα  και χρονοδιάγραμμα.

«Πολλά υπουργεία», «όπως πληροφορούμαι», «πραγματικά δουλεύουμε», «…μέσα στον Οκτώβριο να έχουμε τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε» κ.α. συνθέτουν ένα πάζλ που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Αμανατίδης και είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί καθώς λείπουν πολλά «κομμάτια»!

Πολλά υπουργεία συναρμόδια!  Μα γι αυτό ακριβώς η ομογένεια ζητά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Κατά τα λοιπά:

  1. Μίλησε ο κ. Αμανατίδης για «ελληνοφωνία». Δεν πρόκειται περί αυτού, και εάν σ’ αυτό καταλήγουν για λόγους σκοπιμότητας, θα αποτύχει οικτρά και θα απορριφθεί στη συνείδηση της Ομογένειας και των Αποδήμων Ελλήνων. Το θέμα είναι: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Όπως το εμπνεύστηκαν το παρακολουθούν και το προωθούν οι εξ Ιταλίας Ομογενείς μας.
  2. Η λεκτική δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, περί διακομματικής επιτροπής για την ψήφο, παραπέμπει στις καλένδες! Έχουμε ήδη μία διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο. Η οποία, μάλιστα, έχει «αποφανθεί» ότι δεν γίνεται τίποτε με την ψήφο ΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ!!! Δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Κουρουμπλής; Το αποδέχεται; Εάν ναι, τότε για σύσταση ποιας επιτροπής ομιλεί; Εάν δεν το αποδέχεται (όπως εμείς θέλουμε να πιστεύουμε) γιατί δεν τους το λέει; Κουλουβάχατα…
  3. Πόσους μήνες ποιοι (και με ποιους) «δουλεύουν» πάνω στο Σχέδιο Νόμου για το ΣΑΕ; Έχουμε ήδη τρία νομοσχέδια και το ένα εξ αυτών ανεβασμένο στη «διαύγεια». Πάμε πάλι από την αρχή; Ούτε το γεφύρι της Άρτας…
  4. Το ΣΑΕ δεν διαλύθηκε γιατί χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό Κράτος.  Ούτε γιατί “διαφωνούσαν” μεταξύ τους τα μέλη του Προεδείου του. Το ΣΑΕ ΔΕΝ διαλύθηκε ποτέ. Το ΣΑΕ σκοπίμως ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ η Αθήνα… Με τεχνητό τρόπο δεν άφησε να γίνουν οι εκλογές του Δεκέμβρη του 2010. Εκείνη την περίοδο, είχε πει στον γράφοντα ο «νομοθέτης» του ΣΑΕ Γρηγόρης Νιώτης: «Το ΣΑΕ έκανε 200 χρόνια να συσταθεί. Εάν το αφήσουν τώρα να διαλυθεί ούτε σε άλλα 200 χρόνια δεν θα ξανασυσταθεί». Τότε, δεν τον είχα πιστέψει…