Τσίπρας: Μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο για «αμφισβήτηση θεμελιωδών διεθνών συνθηκών» εκ μέρους της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Κατά τον κ. Τσίπρα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».
Σημείωσε ότι η απάντηση πρέπει «να είναι σαφής και αταλάντευτη» τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τις γειτονικές χώρες ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Όπως είπε, ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή και μόνη δυνατή βάση για τις σχέσεις φιλίας των χωρών. «Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της» είπε.
Και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια εδραιώνεται με συνεργασία και όχι με απομόνωση και με μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι ασφάλεια στην περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνεργασία της Αιγύπτου.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας.
«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Γι’ αυτό και εμείς, οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε» υπογράμμισε, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».
«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της τριμερούς συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».
Η τριμερής βήμα ενδυνάμωσης της συνεργασίας
Η τριμερής αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες και την από κοινού συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.
Οι τρεις ηγέτες, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι, στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, αναφέρθηκαν στους τομείς που συζήτησαν και συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους οι τρεις χώρες: Εμπόριο, υποδομές, ενέργεια, τουρισμός, γεωργία, τεχνολογία, διαλιμενική συνεργασία, ασφάλεια.
«Η σημερινή μας συνάντηση αντανακλά την ταύτιση απόψεων, ιδιαίτερα αναφορικά με την ποιοτική αλλαγή και το άλμα της διμερούς συνεργασίας, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι έχουν αναπτυχθεί και έχουν ασχοληθεί με την επίσπευση της διαδικασίας σε διάφορους τομείς προς όφελος των λαών των τριών χωρών, στο θέμα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των λιμένων, τη γεωργία και τον τουρισμό.
«Για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «Προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δυο αρχηγούς για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξήγησε πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού οι διαφωνίες. «Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση», ανέφερε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Σίσι για την αμέριστη στήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.
Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι μία ανιδιοτελής και διαχρονική στήριξη «και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω αυτό που εκφράζει και τη βούληση του κυπριακού λαού γενικότερα».
Ως προς τους οικονομικούς τομείς συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν για τη δυνατότητα εμβάθυνσης συνεργασίας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκτρατίας προς την Ευρώπη, καθώς και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.
Συζήτησαν για τη συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, των ΑΠΕ και συναποφάσισαν να θεσμοθετήσουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Επίσης, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, τις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων.
Συνομίλησαν για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των τριών χωρών σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία, για τον τουρισμό, τους τομείς δικτύων και μεταφορών και τη συνεργασία για μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής.
Αναφερόμενος στα τρία ελεαιόδεντρα που φύτεψαν οι τρεις αρχηγοί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «συμβολίζουν την κοινή δέσμευση και στόχους μας, τόσο τη διαδρομή όσο και τον προορισμό μας». «Είμαι βέβαιος, πως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook