Συγκροτείται (πάλι) διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των Αποδήμων
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Δέσμευση, για τη συγκρότηση (άλλης μίας!) Διακομματικής Επιτροπής για την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την ψήφο των Αποδήμων ψηφοφόρων, ανέλαβε ο Yφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της (29/Σεπτεμβρίου 2016) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic).
Την Επιτροπή απασχόλησαν ακόμη θέματα όπως:
* Τα προβλήματα, τα γραφειοκρατικά κι όχι μόνο, που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας ως επενδυτές.
* Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) και στα «ακανθώδη» θέματα που αντιμετωπίζει και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Και,
* Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Έβρου με τα νησιά του Β/Α Αιγαίου και στην πρόταση του βουλευτή της ΝΔ και Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού, Αναστάσιου Δημοσχάκη, να συμπεριληφθούν μελλοντικά σε αυτή τη γραμμή και τα πονεμένα μας νησιά Τένεδος και Ίμβρος .
Μέρος των πρακτικών έχει ως ακολούθως:
Για την ψήφο των Αποδήμων
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εκτός του κυρίου Δημοσχάκη, υπάρχει άλλος συνάδελφος που θέλει να τοποθετηθεί επί της Εισηγήσεως του Απολογισμού, που αφορά το κομμάτι, αυτό που ήδη προαναφέραμε; Όχι. Το λόγο έχει ο κύριος Δημοσχάκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
Στην Έκθεση, κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Δέδες μας παρουσιάζει και αναλύει τα βήματα που πρέπει να γίνουν, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Το παραδέχεται και ο ίδιος στο κλείσιμο της Έκθεσής του ότι ο χρόνος υλοποίησης του εγχειρήματος, πιθανόν να είναι μεγάλος.
Από την πλευρά μου θέλω να τονίσω ότι, αυτό που έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι είναι θεμελιώδες θέμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Αποτελεί τον ομφάλιο λώρο με την πατρίδα. Αν δεν δώσουμε αυτό το απλό, αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το λιγότερο άδικο, αν όχι ανέντιμο εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους απέναντι αυτών των Ελλήνων, που πραγματικά, δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς που σήμερα είμαστε εδώ σε αυτή την αίθουσα που όπως προείπε και ο κύριος Δέδες, έχουν ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα, ελληνικό ΑΦΜ, στρατεύονται οι ίδιοι, στρατεύονται τα παιδιά τους.
Εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης του Ελληνικού Κράτους δεν ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί όπου διαμένουν ή εκεί όπου βρέθηκαν για λόγους επαγγελματικούς και όχι μόνον. Οφείλουμε να το θέσουμε στην κορυφή της ατζέντας και να μην χρονοτριβούμε εφευρίσκοντας διαδικαστικά εμπόδια. Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν μιλήσει και στην Επιτροπή μας, αναφέρθηκαν με παράπονο ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα και δεν είναι συμβατό. Οι Έλληνες, για παράδειγμα, της Ευρώπης να ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές και να μην ψηφίζουν στις Εθνικές εκλογές. Εδώ κάτι δεν πάει καλά και νομίζω δεν πρέπει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού να τους ταυτίζουμε και να τους βάζουμε στο ίδιο καλάθι. Θα πρέπει να λύσουμε προβλήματα που είναι πιο εύκολα και στη συνέχεια να πάμε στα σύνθετα. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου στη Βουλή. Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο νόμου δεν συζητήθηκε.
Επίσης, την ώρα που συζητείτο η λεγόμενη «αναλογική», πάλι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέθεσε Τροπολογία. Επίσης, απορρίφθηκε. Νομίζω ότι -χθες το συζητούσαμε με τον Υφυπουργό κ. Αμανατίδη- ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε στην Ολομέλεια, ότι θα συγκροτήσει μια Διακομματική Επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί το ταχύτερο δυνατόν, όλο το πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Νομίζω ότι δεν πρέπει να χρονοτριβούμε, θα πρέπει να δώσουμε άμεσα τη λύση –αυτό οφείλουμε και ως Βουλή και ως Ελλάδα- αλλά από την άλλη πλευρά και εμείς ως Διαρκής Επιτροπή θα πρέπει να το θέσουμε.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Άλλωστε, κατά τη συζήτηση, εκφράστηκαν απόψεις, οι οποίες είναι, εν πολλοίς, δίκαιες, αλλά και η επιφύλαξη θα πρέπει να αποτελεί και μέρος των αποφάσεων του Ελληνικού Κράτους, διότι θα υπάρξει καχυποψία -για ποιον λόγο, δηλαδή θέλουμε την καταγραφή. Ήδη, όμως, έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι, όπως αυτή η κατηγορία που προανέφερα από την αρχή, που έχει το δικαίωμα της ψήφου.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ως προς τα βήματα που θα κάνουμε. Τα βήματα, νομίζω, θα είναι όχι για να πάρουμε, διότι η μητέρα πατρίδα συνήθως δίνει, δεν παίρνει. Θα πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα βγει το συμπέρασμα, ότι εμείς θα δώσουμε στους Έλληνες του εξωτερικού και όχι θα πάρουμε.
Για τις επενδύσεις
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ στην εισήγηση του κ. Καραγιάννη.
Στη συνεδρίαση της 12ης Απριλίου του 2016 και στη συζήτηση που έγινε για την ανάγκη επενδύσεων ομογενών στο πλαίσιο αφιερωματικού έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας, όπως αναφέρει και η σχετική εισηγητική έκθεση, διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας είναι κοινά με όλους τους επενδυτές. Εστίασαν στη γραφειοκρατία, στο φορολογικό περιβάλλον, που είναι προβλήματα γνωστά σε όλους μας, καθώς τα έχουμε ακούσει πολλές φορές από άτομα που ήθελαν, αλλά αποθαρρύνθηκαν από το να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα και η πρόταση του κ. Καραγιάννη για τη συμμετοχή της εν λόγω θεματικής της Επιτροπής στη διυπουργική.
(…) Θα ήθελα να πω, ότι ο κ. Λαμπριανίδης ως Γενικός Γραμματέας ενώπιον της Επιτροπής μπορεί να υποστήριξε, αλλά όμως στον Υπουργό του τον κ. Σταθάκη δεν εισηγήθηκε στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα πριν από δύο μήνες, κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες πραγματικά θα είχαν ενθαρρύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να προβούν σε επενδύσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό είναι πολιτική σας εκτίμηση και το καταγράφουμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Στον αναπτυξιακό νόμο δεν υπάρχει αναφορά και μάλιστα το είχα καταγράψει και εγώ ως ομιλητής.
Επίσης, κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, που ήταν απαραίτητες για να ενθαρρύνουμε του Έλληνες του εξωτερικού να έρθουν και να προβούν σε επενδύσεις.
Δεν θα έρθει κανείς μόνο επειδή αγαπάει την πατρίδα του, βεβαίως, όμως, δεν μπορούμε να πούμε, ότι δεν την αγαπούν.
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας – το είπε μάλιστα και χθες και ο κ. Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση – ότι πάνω από 500.00 νέα παιδιά, σπουδαγμένα, βρίσκονται στο εξωτερικό είτε για να βρουν την τύχη τους, ίσως και, ενδεχομένως, και μέσα από την επιχειρηματικότητα.
Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους θα πρέπει να μην τους ξεχνάμε, γιατί είναι ένας πλούτος μεγάλος και ένας ανθός του ελληνικού κράτους και του έθνους και θα πρέπει να τους δώσει το ελληνικό κράτος κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν και όχι να είναι στο έλεος.
Για την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα είσαστε όσο το δυνατόν πιο επιγραμματικός και επίσης να μη συμπέσουν όλα μαζί.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Καταρχήν, να γνωστοποιήσω πάλι το τι σημαίνει Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού. Είναι μια μη κομματική -πολιτική ένωση, η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία του Ελληνικού κράτους. Σήμερα αριθμεί τα 200 περίπου μέλη, προερχόμενα από 27 χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται πρώην Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Κοινοβουλίων, Υπουργοί, Βουλευτές και Γερουσιαστές Ελληνικής καταγωγής, εκλεγμένοι σε διάφορα νομοθετικά σώματα, σε όλο τον κόσμο.
Οι επισημάνσεις του Προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, του κ. Θωμά Κατσιαντώνη, είναι καταγεγραμμένες στο αρχείο μας. Ωστόσο όμως θα αναφερθώ σε δύο- τρία επιγραμματικά θέματα τα οποία έθιξε.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ένωσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των Ελλήνων του εξωτερικού, σε ό,τι αφορά το φορολογικό, σε ό,τι αφορά το κτηματολόγιο.
Αναφέρθηκε στη μη εξυπηρέτησή τους από τις Ελληνικές Προξενικές και ελλειμματικές στο σύνολο μας, εκπροσωπήσεις μας.
Αναφέρθηκε στο θέμα της διεκδίκησης της ιθαγένειας που καθυστερεί. Αναφέρθηκε στην γραφειοκρατία, του Ελληνικού κράτους.
Αναφέρθηκε στην Ελληνική Γλώσσα, που πραγματικά χάνεται, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ελληνικό κράτος, με όλους τους τρόπους προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την Ελληνική Γλώσσα, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που διαβιούν ανά την υφήλιο. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στις οποίες αναφερθήκαμε και εμείς, προηγουμένως τις περιγράψαμε, καθώς επίσης πρότεινε ορισμένα θέματα τα οποία μπορούν να αναλυθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση και να τακτοποιηθούν μια για πάντα. Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για τους ομογενείς, προτάσεις προς υλοποίηση: Χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τις πρεσβείες και τα προξενεία για να λυθούν θέματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα, κυρίως για αυτούς που δεν έχουν την Ελληνική υπηκοότητα.
Πρότεινε στην καθιέρωση της «Ημέρας της Ελληνοφωνίας» να βοηθήσει στο θέμα της ελληνικής γλώσσας, πρότεινε τη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος για να επενδύσουν οι Έλληνες στη χώρα μας, πρότεινε την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος αλλά και φοροαπαλλαγών, για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας, πρότεινε την ανανέωση των καταλόγων των ομογενών επιχειρηματιών και χαρτογράφηση των επιχειρηματικών προθέσεών τους, πρότεινε τις συνεχείς επαφές με ομογενείς επιχειρηματίες για οργάνωση συνεδρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με μέλη της Ένωσης και των Επιμελητηρίων, πρότεινε την πολιτιστική εκστρατεία στο εξωτερικό που θα ενισχύσει το προφίλ της χώρας μας αλλά και του έθνους.
Το δικαίωμα στην ψήφο που ζητάνε πλέον όλο και πιο έντονα όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να ικανοποιηθεί και να δρομολογηθεί, πρότεινε επίσης και την προβολή μεγάλων τουριστικών πακέτων μέσω της ομογένειας, προκειμένου να μη χάσουν αυτή την επαφή και να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Για τους Ίμβριους
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τους ευχαριστεί και η Επιτροπή για τη φιλοξενία.
Το λόγο έχει ο κ. Δημοσχάκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ενημερώσω τους κυρίους πρόεδρους Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων, ότι ο ομιλών κατέθεσε γραπτή ερώτηση που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης- Λήμνου και Μυτιλήνης σε αυτή τη γραμμή, προκειμένου να συνδεθούν οι αγορές της Θράκης με τις αγορές των Νήσων Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ήδη, έχω αποστείλει, την οποία έχουν συνυπογράψει όλων των εκλογικών περιφερειών των νήσων Αιγαίου, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία και μέσα από τις ανταποκρίσεις θα μπορούσαν και θα μπορούν να φτάνουν τα προϊόντα μας, κι όχι μόνο και τα πρόσωπα φυσικά, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αλλά ταυτόχρονα, όμως, τα αντίστοιχα από αυτά στη Θράκη. Ο στόχος είναι να προκηρυχθεί αυτή η ακτοπλοϊκή γραμμή και ταυτόχρονα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον οι Έλληνες ακτοπλόοι.
Ήδη, σήμερα το απόγευμα ξεκινάει η σχετική ημερίδα στο δήμο Αλεξανδρούπολης με συνδιοργανωτές τους δήμους Σαμοθράκης, Λήμνου και Μυτιλήνης κι εάν επιτευχθεί αυτή η προσπάθειά μας και έχουμε θετικό αποτέλεσμα, το δεύτερο βήμα θα είναι μέσα σ’ αυτή τη γραμμή να συμπεριληφθούν και τα δύο νησιά η Τένεδος και η Ίμβρος, διότι, είναι ένα πάγιο δικό σας διαχρονικό αίτημα ώστε να πηγαίνετε στη πατρίδα σας μέσα από ελληνικό λιμάνι.
Νομίζω, ότι τον Οκτώβριο μήνα, επίσης, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη ημερίδα στη Μυτιλήνη και νομίζω, ότι και η δική σας συμβολή, αλλά πιστεύω, ότι ίσως και μέσα από τη δική μας την Επιτροπή να πετύχουμε αυτό το οποίο επιδιώκουμε, διότι είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή, προσπαθούν οι δύο περιφέρειας, οι δήμοι προανέφερα, και νομίζω, πάνω απ’ όλα οι τοπικές κοινωνίες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το πολιτιστικό ίδρυμα της Βουλής και η επιτροπή μας από κοινού να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
Σχόλια Facebook