Καναλάρχες και Παππά καλεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Αθήνα.- Στην απόφαση να κάνει δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης και να καλέσει τουςυπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, κ.κ. Αλαφούζο, Καλογρίτσα, Κυριακού και Μαρινάκη, καθώς και του αρμόδιου για τη διαδικασία υπουργού, Νίκου Παππά, κατέληξε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Σε μια περιπετειώδη συνεδρίαση με αρκετές αλληλοκατηγορίες και διαξιφισμούς, η Πρόεδρος της Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, έκανε τελικά δεκτή την -εναλλακτική- πρόταση της ΝΔ, με την οποία συντάχθηκε και η πλειοψηφία των υπολοίπων κομμάτων.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως θα τηρήσει πλήρως τον Κανονισμό που προβλέπει δύο συνεδριάσεις σε διάστημα ενός μήνα και ερωτήσεις μόνο από τον Πρόεδρο και τρεις συνολικά βουλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως τελικές αποφάσεις δεν υπήρξαν, καθώς η πλειοψηφία ζήτησε μικρό χρονικό περιθώριο ως και την επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να τοποθετηθεί. Επί της ουσίας, όμως, έγινε σαφές πως έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία που θα οδηγήσει καναλάρχες και υπουργό στην επιτροπή.
Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση – Χριστοδουλοπούλου: Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τις άδειες
Σε υψηλούς τόνους, ένταση και αλληλοκατηγορίες που οδήγησαν τελικά στη διακοπή των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, συνεχίστηκε η συζήτηση επί του αιτήματος της ΝΔ να κληθούν οι τέσσερις υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε ένα ιδιότυπο deja vu η αντιπολίτευση επέμεινε στην ανάγκη ικανοποίησης του αιτήματός της, βρίσκοντας όμως απέναντί της την πρόεδρο Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Μιλάτε σα να μην υπάρχει κανένας άλλο σε αυτό το τόπο να ελέγξει το ζήτημα πέρα της επιτροπής μας», είπε αρχικά η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε: « καλείτε την επιτροπή Θεσμών ν’ ακυρώσει τη Δικαιοσύνη και να βγάλει πόρισμα».
«Οδηγείτε στην πολιτική συγκάλυψη ενός σκανδάλου αρνούμενη το κοινοβουλευτικό έλεγχο! Αν είναι δυνατόν!», απάντησε σε έντονο ύφος ο Μάκης Βορίδης από τη πλευρά της ΝΔ με τον κ. Αθανασίου να προσθέτει: «δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την συνταγματικότητα του νόμου αλλά για τις συνθήκες του πλειστηριασμού. Αυτά που λέτε είναι παραπλανητικά και αβάσιμα».
Ωστόσο, οι αναφορές δεν άλλαξα τη γνώμη της Προέδρου, η οποία άφησε να εννοηθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις εργασίες της Επιτροπής αλλά «σηκώνει» το θέμα με στόχο να το διατηρήσει στην επικαιρότητα.
«Μιλάτε εσείς κ. Βορίδη που ρίξατε το μαύρο στην ΕΡΤ», πρόσθεσε η κ. Χριστοδουλοπούλου για να πάρει την απάντηση: «δεν μπορεί να πάρει ο Καλογρίτσας κανάλι χωρίς φράγκο (…) Με το ηθικό πλεονέκτημα τελειώσατε! Αρνείστε να το συζητήσετε γιατί είναι η Αριστερή διαπλοκή».
«Τι θα εισφέρει στην επιτροπή η συζήτηση αυτή;», αναρωτήθηκε αντιτείνοντας η πρόεδρος. « Νομίζετε ότι θα επηρεάσετε τη Δικαιοσύνη. Η κοινωνία ξέρει τις αναλύσεις τις συνταγματικές που κάνατε για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αναζήτησα τα πρακτικά για να δω αν υπήρχε ένας να είχε την ευαισθησία να κάνει τέτοια συζήτηση, τότε ήταν όλα αποφασίζουμε και διατάζουμε!», είπε.
«Γίνονται σκάνδαλα φοβερά και δεν θέλετε να γίνει έλεγχος!», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Σε εκείνο το σημείο η συνεδρίαση διεκόπη για αρκετά λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μόλις η διαδικασία επανεκκίνησε η ΝΔ κατέθεσε πρόταση να κληθεί στην επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με την πλευρά της πλειοψηφίας ν’ αλλάζει στάση και ν’ αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της επιτροπής στην όλη διαδικασία.
Σχόλια Facebook