Απόφαση του ΣτΕ για τους Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό!
Δραματικές αλλαγές στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ευχάριστο μήνυμα για τους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό κομίζει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Πρόκειται για απόφαση-πιλότο που καθορίζει τη φορολογική τύχη χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, την οποία εξέδωσε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιλύοντας ένα ζήτημα κεντρικού ενδιαφέροντος για πάνω από 500.000 Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό την τελευταία πενταετία, αναζητώντας καλύτερη τύχη.Ίσως να έχουν και καλύτερη φορολογική τύχη, αν αναλογιστεί κάποιος τις διαφορές της κλίμακας φορολόγησης σε άλλες χώρες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως όσοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν να φορολογούνται εκεί για τα εισοδήματα από την εργασία τους, ακόμα κι αν οι οικογένειες και τα σπίτια τους βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 1445/16, που εκδόθηκε από το Β’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, Ε. Σαρπ. Σύμφωνα με αυτή,για να φορολογηθούν στην Ελλάδα εισοδήματα που αποκτώνται έξω δεν αρκεί ο φορολογούμενος να έχει εδώ την οικογένειά του. Το δικαστήριο ανέφερε πως τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται για εργασία από χώρα σε χώρα. Αφορμή στάθηκε η προσφυγή Γερμανού υπηκόου,που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, ο οποίος ζήτησε προστασία, διότι η ΔΟΥ Χολαργού δεν δέχθηκε το αίτημά του να εκκαθαριστεί η κοινή δήλωση που υπέβαλε με τη σύζυγό του για τα εισοδήματα του 2014 χωρίς τα εισοδήματα τα οποία ο ίδιος κερδίζει ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία. Του απάντησαν ότι ως έγγαμος υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη σύζυγό του, διότι: κατά την ελληνική νομοθεσία, Νόμος 4172 του 2013,, και οι δύο θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και πρέπει εδώ να δηλώσουν –και να φορολογηθεί– το παγκόσμιο εισόδημά τους.
Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η υποβολή κοινής δήλωσης εισοδήματος με τον ή τη σύζυγο –αποκλειστικώς και μόνον επειδή πληρούνται κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος, φορολογικά, κάτοικος στην Ελλάδα– δεν αρκεί για να φορολογηθούν εδώ τα εισοδήματά του που αποκτήθηκαν από εργασία ή άλλη πηγή εκτός ελληνικής επικράτειας.
Μάλιστα, η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει μόνον τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία, αλλά επιβάλλει και την εναρμόνιση του Taxis, ώστε να δέχεται χωριστές δηλώσεις. «Δεν ασκούν επιρροή –υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγονται υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης– περιορισμοί τυχόν ανακύπτοντες από τις τεχνικές ρυθμίσεις και τις δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος (μη πρόβλεψη στο εν λόγω σύστημα της δυνατότητας υποβολής δήλωσης από τον έναν μόνο σύζυγο, όταν ο άλλος δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας), διότι το σύστημα αυτό θα πρέπει, αντιθέτως, να προσαρμόζεται στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής της και όχι η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πηγή: Εφημερίδα “Παρασκήνιο”/Europolitis.eu
Σχόλια Facebook