Καμπανάκι Τουσκ στους «27» για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
Στην επιστολή του, ο Ντόναλντ Τουσκ επικαλείται τα συμπεράσματα από τις διαβουλεύσεις που είχε με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εν όψει της Συνόδου της Μπρατισλάβα και σχηματίζει μία εικόνα επείγουσας ανάγκης δράσης.
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα είναι μόνο βρετανικό ζήτημα, να πιστέψουμε ότι ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός είναι σύμπτωμα πολιτικής παρέκκλισης ή κυνικό παιχνίδι λαϊκιστών που εκμεταλλεύονται την κοινωνική απογοήτευση» τονίζει.
Έστω κι αν η εκστρατεία του Leave, αναφέρει ήταν «γεμάτη ψευδών επιχειρημάτων και απαράδεκτων γενικεύσεων, η ψήφος για το Brexit ήταν επίσης απεγνωσμένη απόπειρα εξεύρεσης απάντησης στα ερωτήματα που θέτουν εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, για την ίδια την ουσία της πολιτικής, για τις εγγυήσεις στην ασφάλεια των πολιών και της επικράτειάς τους, των συμφερόντων τους, της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, του τρόπου ζωής τους».
«Ο κόσμος στην Ευρώπη θέλει να ξέρει εάν οι πολιτικές ελίτ είναι σε θέση να ανακτήσουν τον έλεγχο γεγονότων που τους ξεπερνούν, τους αποπροσανατολίζουν και κάποιες φορές τους τρομάζουν. Σήμερα πολλοί, και όχι μόνο στη Βρετανία, πιστεύουν πως το να είναι μέλη της ΕΕ εμποδίζει την σταθερότητα και την ασφάλειά του» τονίζει ο Τουσκ.
Χαρακτηρίζοντας την προσφυγική κρίση «το σημείο καμπής», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει πως ως εκ τούτου θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα το ζήτημα προστασίας των εξωτερικών συνόρων.
Ως εξίσου σημαντικό αναφέρει το ότι «οι πολίτες μας περιμένουν η ΕΕ να προστατεύσει καλύτερα τα οικονομικά και κοινωνικά τους συμφέροντος», καλώντας επίσης τη Σύνοδο να παρουσιάσει «οδικό χάρτη για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευκαιρίας για τους νέους, την ενιαία αγορά, την ψηφιακή ατζέντα και τις επενδύσεις».
«Μετά το Brexit, δεν έχουμε την επιλογή του “business as usual”. Σήμερα, η ΕΕ αντιμετωπίζεται συχνά ως αναγκαίο κακό και όχι ως το κοινό αγαθό. Το σλόγκαν “λιγότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες” σε προεκλογικές εκστρατείες πρέπει να μεταφραστεί σε περισσότερη ευθύνη για την ΕΕ στις εθνικές πρωτεύουσες» τονίζε.
«Το κλειδί για υγιή ισορροπία μεταξύ των προτεραιοτήτων των κρατών-μελών και εκείνων της ΕΕ βρίσκεται στις πρωτεύουσες. Οι θεσμοί πρέπει να υποστηρίζουν τις προτεραιότητες που συμφωνούνται από τα κράτη-μέλη κι όχι να επιβάλουν τις δικές τους» ανέφερε, λέγοντας πως αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που άντλησε από τις συζητήσεις του με τους ηγέτες.
«Μεταξύ του σκεπτικισμού των απαισιόδοξων και τους ευρω-ενθουσιασμού υπάρχει πολύς χώρος για ρεαλιστική αισιοδοξία, με κέντρο την κριτική διάγνωση» τονίζει. «Πρέπει να αποφύγουμε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ή του διαγωνισμού για το καλύτερο σλόγκαν όπως τα “καλύτερη Ευρώπη”, “λιγότερη Ευρώπη” ή “περισσότερη Ευρώπη” επειδή στο τέλος κάποιος μπορεί να το συντμήσει απλώς σε “καθόλου Ευρώπη”» υπογραμμίζει.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook