Δικαστές κατά Τσίπρα με αφορμή τα σχόλια για τις τηλεοπτικές άδειες

«Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να αποφεύγουν διατυπώσεις έστω και προσωπικών εκτιμήσεων για εκκρεμείς υποθέσεις».

 Αθήνα.- Οι δικαστικές ενώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή των πολιτικών δικαστηρίων δεν εξέδοσαν ανακοινώσεις σχετικά με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δικαστές σχολίαζαν πως τέτοιες δηλώσεις «εκλαμβάνονται ως παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κύριες προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών που εκδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και είχαν ως βασικό αίτημα την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει οριστεί από τον Πρόεδρο του ΣτΕ ημερομηνία διάσκεψης των ανωτάτων δικαστικών.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρώτα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα- εννέα αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς- και μετά το ανώτατο δικαστήριο θα καταπιαστεί με τον σκληρό πυρήνα των αιτημάτων για αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν σε αιτήματα που σχετίζονται είτε με τη συμμετοχή κάποιων επιχειρηματικών σχημάτων είτε με άλλα θέματα της διαγωνιστικής διαδικαςίας θα συζητηθούν την προσεχή Παρασκευή 16 του μήνα. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές δεκαήμερο αν και η σημασία των αποφάσεων αυτών δεν έχει την ίδια βαρύτητα μιας και ο διαγωνισμός έγινε και τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα είναι ουσιαστικά εκ των υστέρων.

Με δεδομένο ωστόσο ότι ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το πότε χρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η δικαστική εκκρεμότητα υφίσταται και τα όποια νομικά θέματα εκκρεμούν παραμένουν προς το παρόν – και ίσως για καιρό ακόμα- αδιευκρίνιστα και άλυτα.

Σε ό,τι αφορά προγενέστερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν λάβει σαφή θέση ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη για οποιοδήποτε θέμα αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αποφάσεις του 2014 και 2015, δικαστικές πηγές τόνιζαν, ότι «αποτελούν νομολογία του Δικαστηρίου που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί».

Skai.gr