Φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς πρότεινε ο Τσίπρας
Τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςστην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε, όμως, και μια πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας: η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη.
Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη Δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».
«Το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρότεινε την ενίσχυση αυτών των εργαλείων, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει στην Μπρατισλάβα κατά προτεραιότητα:
· Να έχουμε κοινή στάση με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
· Να απαιτήσουμε το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ο κ. Τσίπρας περιφέρει τις ένοχες αυταπάτες του και στις Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τους οποίους παλαιότερα καθύβριζε» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι.
«Τη στιγμή που οδηγεί, με την υπερφορολόγηση και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία, σε νέα αδιέξοδα τους πολίτες και τη χώρα, προσπαθεί να εμφανιστεί – δραπετεύοντας από την πραγματικότητα – ότι καταθέτει προτάσεις και για τη … σωτηρία της Ευρώπης!» επισημαίνει η ΝΔ και προσθέτει:
«Με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του η ελληνική κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται σε διαρκή κατήφορο. Το σίγουρο είναι ότι δεν τον πιστεύει πλέον κανείς».
«Άλλωστε ο ίδιος ομολόγησε το αδιέξοδο της πολιτικής και της στρατηγικής του» καταλήγει η ΝΔ.
Σχόλια Facebook