Ντοκουμέντο για τη νέα παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Φωτιές ανάβει η ποινική απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία παραπέμπεται εκ νέου για κακούργημα ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αμφισβητεί ευθέως την απαλλαγή Γεωργίου καθώς μεταξύ άλλων -όπως αποκαλύπτει το real.gr– αναφέρει: «Η συμπληρωματική κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε από τον Ανακριτή του 8ου Ειδικού Τμήματος, ολοκληρώθηκε, πλην όμως στο προσβαλλόμενο βούλευμα 1149/2015 δεν εκτίθενται σαφώς και συγκεκριμένα τα πραγματικά περιστατικά, που περιλαμβάνουν αυτές οι ως άνω συμπληρωματικές καταθέσεις καθώς και εκείνη της Ζωής Γεωργαντά, ιδιαίτερα του Νικολάου Στρόμπλου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σαφής στην κατάθεσή του για τις συγκεκριμένες παραποιήσεις μεθοδολογιών, ακόμα και πρωτογενών στοιχείων που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι. Ειδικότερα, το προσβαλλόμενο βούλευμα άλλοτε αγνοεί τις ως άνω καταθέσεις και άλλοτε κάνει επιλεκτική εκτίμησή τους, ενώ η υπ’ αρ. 865/2015 εισαγγελική πρόταση, στην οποία το Συμβούλιο εξ ολοκλήρου αναφέρεται αγνοεί τελείως τις συμπληρωματικές αυτές μαρτυρικές καταθέσεις».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, η ποινική απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνει το θέμα της ταξινόμησης των 17 ΔΕΚΟ στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, για το οποίο ο Νικόλαος Στρόμπλος αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν εν γνώσει των κατηγορούμενων λανθασμένα στοιχεία για την αναταξινόμηση (λογιστική μεταφορά) των 17 ΔΕΚΟ από τον τομέα των ΜΗ-Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών στον τομέα της Γενικής κυβέρνησης.

Διόγκωση ή ελάττωση του ελλείμματος «με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με χρήση ψευδών στατιστικών δεδομένων, είτε με παραβίαση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ως προς τα κονδύλια που πρέπει να υπολογιστούν για να εξευρεθεί το ύψος του και βεβαίως των αρμοδίων προς τούτο υπαλλήλων σε δημόσιο έγγραφο ότι αυτό ανέρχεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ύψος από το πραγματικό, αποτελεί ψευδή βεβαίωση περιστατικού (γεγονότος) από μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία

Όπως τόνιζαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο real.gr με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου «δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία του Προγράμματος, ενώ η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην επιτυχή έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης».

Άλλα κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν απορία με την επιστολή της Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου και αν παρόμοιες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, σαν και αυτή που ζητούν από την Αθήνα, θα έκαναν στη χώρα τους.

Η Κομισιόν.

Έντονη ανησυχία  για τις δηλώσεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας εκφράζει σε συνέντευξή της στα «Νέα» η επίτροπος Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Eurostat.

Με αφορμή τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η Τίσεν δεν διστάζει να εκφράσει την απόλυτη στήριξή της στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ, η διατήρηση της οποίας είναι καίριας σημασίας. «Φυσικά, η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή», σχολιάζει με νόημα.

Η βελγίδα επίτροπος εγείρει θέμα αποπολιτικοποίησης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δείχνοντας την πηγή των ανησυχιών και της ενόχλησης της Κομισιόν.

Ακόμη δεν κρύβει ότι το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Γι’ αυτό και έχει ήδη μπει και στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται το Μνημόνιο», λέει η επίτροπος σε μια συνέντευξη από την οποία γίνεται φανερό ότι η Κομισιόν δεν θα αφήσει το θέμα χωρίς συνέχεια.

Κόντρα

Συνέχεια στην κόντρα της κυβέρνησης με την Κομισιόν μετά την παρέμβαση υπέρ του κ. Γεωργίου για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ δίνει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλος την Πέμπτη.

Η επιστολή της Κομισιόν παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδος και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, καθώς ζητά παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τονίζει.

Η δήλωση Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως,  όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο.

»Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.

ΚΡΙΜΑ».