«Υποτροφία Τσούνη» για μεταπτυχιακές σπουδές σε Έλληνες επιστήμονες
Αθήνα.- Μια πολύ σημαντική και αξιέπαινη πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών, αποκλειστικά, νέων Ελλήνων επιστημόνων, ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Stony Brook, την «επιστημονική ναυαρχίδα», όπως θεωρείται, του πανεπιστημιακού δικτύου της Πολιτείας Νέας Υόρκης (SUNY) που αποτελείται από 56 πανεπιστήμια και κολέγια. Ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά, το πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα θα δέχεται κάθε χρόνο έναν Έλληνα μεταπτυχιακό επιστήμονα.
Όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων, θα καλύπτονται από την «Υποτροφία Τσούνη». Το αντικείμενο της υποτροφίας είναι η μελέτη του καρκίνου με έμφαση στην ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας του.
Οι επιστήμονες που θα επιλέγονται, θα είναι υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού καθηγητή κ. Βασιλείου Ρήγα (Basil Rigas) στο εργαστήριο του οποίου θα εργάζονται.
Ο Γιώργος Τσούνης, Έλληνας τρίτης γενεάς, καταγόμενος από την ορεινή Ναυπακτία, άρχισε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος και διακρίθηκε ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και ως ιδιαίτερης βαρύτητας στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Θερμός υποστηρικτής των δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι γνωστός για την προσωπική του φιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.
Η πρόσβασή του στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του Λευκού Οίκου, είναι άμεση. Όχι σπάνια, ο ίδιος και μέλη της οικογενείας του είναι συνδαιτυμόνες του προέδρου και της κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, θα τον επισκεφθεί οικογενειακώς στο Λονγκ Άιλαντ και φέτος το καλοκαίρι.
Αυτές τις ημέρες, ο κ. Γεώργιος Τσούνης παραθερίζει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, «ώστε», όπως είπε, «να βελτιώσει ο δεκάχρονος γιος μου τα ελληνικά του», που σημειωτέον μιλάει και γράφει τέλεια.
Με τη γνωστή μετριοφροσύνη που τον διακρίνει, ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, επεσήμανε ότι η γενναιόδωρη προφορά του «είναι μία συμβολή στην πατρίδα την ώρα που την χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και προς εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο από όλους» εννοώντας τους νέους επιστήμονες.
«Η Ελλάδα πάντα ξεχώριζε για το πνεύμα της και οι νέοι επιστήμονές της εκφράζουν αυτή τη θαυμαστή ιδιαιτερότητα της φυλής μας» δήλωσε ο κ. Τσούνης. Το όνειρό του είναι να τους δει να επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου όχι μόνο θα εφαρμόσουν αυτά που θα μάθουν στην Αμερική, αλλά θα εδραιώσουν και ένα διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, βοηθώντας έτσι στη διαρκή ανάκαμψη της χώρας μας.
Ο καθηγητής κ. Ρήγας, που το επιστημονικό του έργο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική πρωτοτυπία, θα είναι ο ιδεώδης μέντορας των υποτρόφων, κάτι που έχει αποδείξει η πλειάδα πρώην μαθητών του, που, ήδη κατέχουν σημαντικές θέσεις σε πανεπιστήμια και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της Αμερικής.
«Ο κ. Τσούνης συνεχίζει τη λαμπρή παράδοση των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών. Η δωρεά του, όχι μόνο αξίζει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας, αλλά μας θυμίζει ότι όσοι από εμάς μπορούν πρέπει να τον μιμηθούν» δήλωσε ο κ. Ρήγας.
Η φιλοπατρία του κ. Τσούνη πηγάζει, όχι μόνο από το συναίσθημα και την οικογενειακή του παράδοση, αλλά και από τετραετή μελέτη της Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, πριν φοιτήσει στη Νομική Σχολή. Οι αιτήσεις για τον/την πρώτο/η υπότροφο πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά το συντομότερο.
Όλες οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου του κ. Ρήγα.
πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook