Χρυσός ο Λευτέρης Πετρούνιας -Αγγιξε το τέλειο- Η υποδοχή στο Ολυμπιακό Χωριό

Ενθουσίασε ο Λευτέρης Πετρούνιας, με το πρόγραμμα του στον τελικό στους κρίκους.

Παρουσίασε ένα πρόγραμμα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και το εκτέλεσε άψογα μέχρι το τέλος.

Οι κριτές των βαθμολόγησαν με 16.000.

Ο χρυσός Ελληνας Ολυμπιονίκης, αμέσως όταν τελείωσε το πρόγραμμα του, αγκαλιάστηκε και πανηγύρισε με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας που αγωνίστηκε 2ος, μετά τους 16.000 βαθμούς που απέσπασε, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να περιμένει να τελειώσουν οι συναθλητές του το πρόγραμμά τους, για να κρεμάσει το Ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος του.

Δείτε live την απονομή του χρυσού μεταλλίου.

petrounias1070_

 

Ο Έλληνας πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, στέφθηκε και Ολυμπιονίκης με 16,000 βαθμούς στον τελικό του οργάνου και με μια άσκηση που είχε συντελεστή δυσκολίας 6,80 και βαθμολογήθηκε με 9,200 στην εκτέλεση.

Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική γυμναστική μετά από 12 χρόνια, τότε που στην Αθήνα το 2004 ο Δημοσθέσης Ταμπάκος είχε κατακτήσει κι αυτός το χρυσό στους κρίκους.

Το ασημένιο κατέκτησε ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Αρτούρ Ζανέτι με 15,766 (6,70) και το χάλκινο ο Ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν με 15,700β. (6,80)
pet1_0

Η απονομή του Λευτέρη Πετρούνια

Η κατάταξη του τελικού:

1. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 16,000β. (6,80)

2. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 15,766β. (6,80)

3. Ντένις Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15,700β. (6,80)

4. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,600β. (6,90)

5. Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 15,466β. (6,80)

6. Χάο Γιού (Κίνα) 15,400β. (7,00)

7. Ντανί Πινιεϊρό Ροντρίγκες (Γαλλία) 15,233β. (6,90)

8. Ντένις Χούσενς (Βέλγιο) 14,933β. (6,60)

Παράλληλα με το χρυσό μετάλλιο, ο 26χρονος γυμναστής πέτυχε άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα, που μόνο ο Ταμπάκος το είχε καταφέρει στην ιστορία των κρίκων.

Πιο συγκεκριμένα κατέκτησε στη σειρά τον τίτλο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που ελάχιστοι Έλληνες αθλητές το έχουν καταφέρει σε όλα τα αθλήματα, όπως ο Κώστας Κεντέρης στον στίβο, ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών και ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Συγχαρητήρια μηνύματα

Συγχαρητήρια μηνύματα στον 26χρονο αθλητή των κρίκων, Λευτέρη Πετρούνια, που χαρίζει στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο απέστειλαν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αμέσως μετά την επιτυχία του στο Ρίο.

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει: «Η κορύφωση της ήδη λαμπρής αθλητικής σας πορείας με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες σας αναδεικνύει σε πραγματικό υπόδειγμα Αθλητή αλλά και Ανθρώπου.

» Η Πατρίδα μας, και ιδίως η γενιά σας, είναι υπερήφανη για σας. Η Παναγία νά ‘ναι πάντα δίπλα σας και να σας δυναμώνει σ’ όλους τους μελλοντικούς αγώνες σας».

«Συγχαρητήρια στον Χρυσό Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια! Μας πρόσφερε μια αξέχαστη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό» αναφέρει ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter.

«Φοβερός συνδυασμός δύναμης, ευλυγισίας και ψυχραιμίας!! Μπράβο Λευτέρη!!» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου στους κρίκους από τον Λευτέρη Πετρούνια.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους. Ανήμερα της Παναγίας οι απανταχού Έλληνες γιόρτασαν μία ακόμη τεράστια επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Μπράβο Λευτέρη, για άλλη μία φορά ο Εθνικός μας Ύμνος θα ακουστεί από την Βραζιλία χάρη σε σένα!» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια!!! Μπράβο!!! Η Ελλάδα δεύτερο χρυσό, ξεκινάμε πάλι…» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

O υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια, που απόψε γέμισε χαρά και περηφάνια όλη την Ελλάδα. Η χώρα μας πανηγυρίζει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο χάρη σ’ έναν αθλητή υπόδειγμα, ο οποίος δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες όλων φτάνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και αφού εκτέλεσε άψογα μιας υψηλής δυσκολίας προσπάθεια. Απέδειξε πως δίκαια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή του αθλήματός του, κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση ακόμα και από τους πολύ σπουδαίους αντιπάλους που είχε στον αποψινό τελικό.

Για μία ακόμη φορά οι Έλληνες αθλητές αποδεικνύουν ότι διακρίσεις παγκοσμίου επιπέδου μπορούν να επιτυγχάνονται, παρά τις πολυποίκιλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, με σκληρή δουλειά, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή. Ιδιαίτερα για τον Λευτέρη όλα αυτά αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σημασία, προσωπικής δοκιμασίας, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της προετοιμασίας του. Συγχαρητήρια στον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη, το τιμ που εργαζόταν γύρω του, την Ομοσπονδία της Γυμναστικής και φυσικά εκείνους που στάθηκαν δίπλα του όλο αυτό το διάστημα».

Το βιογραφικό του Λευτέρη Πετρούνια

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1990. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γυμναστική σε μικρή ηλικία στον Πανιώνιο αλλά το 2005, στα 15 του χρόνια εγκατέλειψε προσωρινά το άθλημα και επέστρεψε σε αυτό το 2008.

2010

Στις 12 Σεπτεμβρίου κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη, ενώ δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατέκτησε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γκλασκώβη.

2011

Η χρονιά ξεκίνησε με τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους στις 12 Μαρτίου. Στη συνέχεια ήρθε η τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9 Απριλίου. Μετά το καλοκαίρι, ήρθαν οι πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής. Αρχικά πήρε την πρώτη θέση στη Γάνδη στις 4 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια στο Μάριμπορ τερμάτισε πάλι πρώτος στις 24 Σεπτεμβρίου και έκλεισε τη χρονιά με την πρώτη θέση στην Οστράβα στις 3 Δεκεμβρίου.

2012

Με πρώτη θέση έκλεισε και το 2012, με τον Λευτέρη Πετρούνια να κερδίζει στο Challenge Cup στην Οστράβα στις 21 Νοεμβρίου. Νωρίτερα, είχε κερδίσει πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 27 Μαΐου κατέλαβε την πέμπτη θέση. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

2013

Ο Λευτέρης Πετρούνιας επανέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 20 Μαΐου, αλλά αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ. O Πετρούνιας παρέλαβε επίσης έπαθλο του νικητή στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους, καθώς ήταν ο καλύτερος στο όργανό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βάσει τον πόντων, που συγκέντρωσε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και συγκεκριμένα με τις προηγούμενες πρωτιές, που είχε μέσα στη χρονιά.

2014

Το 2014 ξεκίνησε με μια δεύτερη θέση στο Challenge Cup του Κότμπους και μια τρίτη θέση στο Challenge Cup του Όσιγεκ. Στις 24 Ιουνίου, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στις 25 Μαΐου, πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας κατέλαβε την έκτη θέση.

2015

Στις αρχές του 2015 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους. Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στις 18 Απριλίου στο Μονπελιέ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Στις 20 Ιουνίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Μπακού. Στις 27 Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χρυσό στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Στις 31 Οκτωβρίου κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς. Η διάκριση του δίνει και το «εισιτήριο» της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

2016

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ. Έναν μήνα μετά, στις 21 Απριλίου 2016, Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής, έγινε ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως από την πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, στην Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια ο Πετρούνιας μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο που είναι ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο. Στις 29 Μαΐου 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας. Ήταν κορυφαίος όλων στον τελικό των κρίκων με 15.866 βαθμούς. Μάλιστα, ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος αθλητής την τελευταία 20ετία, που κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο όργανο, στον 6ο μεγάλο τελικό της καριέρας του, σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τα μετάλλια της ελληνικής γυμναστικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

Αναλυτικά:

1896 – ΑΘΗΝΑ

Χρυσό

1. Ιωάννης Μητρόπουλος Κρίκοι

2. Νικόλαος Ανδριακόπουλος Αναρρίχηση επί κάλω

Αργυρό

3. Θωμάς Ξενάκης Αναρρίχηση επί κάλω

4. Πανελλήνιος Γ.Σ. Δίζυγο ομαδικό

(Σπύρος Αθανασόπουλος, Νικόλαος Ανδριακόπουλος, Πέτρος Περσάκης, Θωμάς Ξενάκης)

Χάλκινο

5. Πέτρος Περσάκης Κρίκοι

6. Αριστόβουλος Πετμεζάς Μονόζυγο

7. Εθνικός Γ.Σ. Δίζυγο ομαδικό

(Ιωάννης Χρυσάφης, Ιωάννης Μητρόπουλος, Δημήτριος Λούνδρας, Φίλιππος Καρβελάς)

1996 – ΑΤΛΑΝΤΑ

Χρυσό

8. Ιωάννης Μελισσανίδης Ασκήσεις εδάφους

2000 – ΣΙΔΝΕΪ

Αργυρό

9. Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι

2004 – ΑΘΗΝΑ

Χρυσό

10. Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι

2012 – ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Χρυσό

11. Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι

Πηγή: iefimerida.gr/zougla.gr