Ο Τραμπ κόβει φόρους, αλλά οι «φίλοι» τον θεωρούν επικίνδυνο για την ασφάλεια
Την ίδια ώρα, κι ενώ άλλη μία γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών λέει πως δεν θα τον ψηφίσει, εμπειρογνώμονες του κόμματος απορρίπτουν τον μεγιστάνα ως «επικίνδυνο» για ζητήματα ασφάλειας.
Στο «ανανεωμένο» πρόγραμμά του για την οικονομία, ο Τραμπ παρουσίασε ένα πλαίσιο περικοπών στη φορολογία τόσο για επιχειρήσεις όσο και για εργαζόμενους. Επιτέθηκε δε στην Κλίντον πως οι οικονομικές της προτάσεις είναι απλά παράταση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσίας υπό τους Δημοκρατικούς.
Η ομιλία του έγινε στο Ντιτρόιτ, πόλη σύμβολο του πλήγματος στην αμερικανική οικονομία που επέφερε η κρίση του ’08. Διακόπηκε αρκετές φορές από παρευρισκόμενους που τον γιούχαραν (αν και αυτή τη φορά κράτησε την ψυχραιμία του).
Ο υποψήφιος έμεινε στη ρεπουμπλικανική γραμμή ενός απλοποιημένου πλαισίου τριπλής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η αρκετά γενναία μείωση στο φόρο επιχειρήσεων (από το 35% στο 15%, όπως σημειώνουν οι New York Times).
Σε γενικές γραμμές, η πρώτη αποτίμηση στον αμερικανικό Τύπο είναι ότι ο Τραμπ κυρίως με το πλαίσιο στη φορολογία προσπάθησε να τονίσει όσο περισσότερο μπορούσε τη συνέχιση της ρεπουμπλικανικής γραμμής στην οικονομική πολιτική, μαζί με ελαχιστοποίηση των κρατικών παρεμβάσεων. Το σημείο αυτό θεωρείται ότι έχει και τη διάσταση προσέγγισης με τον παραδοσιακό πυρήνα θέσεων του ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ωστόσο, απέκλινε από την εξίσου σημαντική θέση των Ρεπουμπλικανών στο ζήτημα του διεθνούς εμπορίου, εκφράζοντας θέσεις στον αντίποδα του ελεύθερου εμπορίου.
Αυτό είναι καίριας σημασίας για σημαντική βάση των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών.
«Ο αμερικανισμός κι όχι η παγκοσμιοποίηση θα είναι το νέο μας “πιστεύω”» είπε ο Τραμπ. «Η χώρα μας θα φτάσει σε νέα εκπληκτικά ύψη, ύψη που ίσως δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ ξανά» είπε, με το χαρακτηριστικό του ύφος.
Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα επίσης στο Ντιτρόιτ την επόμενη εβδομάδα, επιτέθηκε αμέσως στις θέσεις του Τραμπ για την οικονομία: «Προσπάθησε να κάνει αυτές τις παλιές ιδέες να μοιάζουν καινούριες» είπε. «Τα σχέδιά του για τη φορολογία δίνουν τεράστιες περικοπές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πολύ πλούσιους» ανέφερε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Ρεπουμπλικανοί σύμβουλοι ασφάλειας: Επικίνδυνος ο Τραμπ
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα από τις τάξεις του κόμματός του: Σε ανοικτή τους επιστολή, 50 στελέχη που έχουν διατελέσει σύμβουλοι ασφαλείας ρεπουμπλικανών προέδρων -για τον Νίξον, τον Ρίγκαν και τους δύο Μπους- καταλήγουν ότι ο μεγιστάνας θα γινόταν «ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία».
Ανάλογη ανοικτή επιστολή είχε δημοσιευτεί και τον Μάρτιο, όταν ακόμη το χρίσμα ήταν ανοικτό. Αυτή τη φορά, το βασικό νόημα μπορεί να παραμένει ίδιο, όμως -και αφού πλέον ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών- οι υπογραφές έχουν πληθύνει.
Μεταξύ των συνυπογράφοντων είναι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε, ο τέως αρχηγός της CIA Μάικλ Χάιντ και ο τέως υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ. Αν και απουσιάζουν υπογραφές Ρεπουμπλικανών που έχουν περάσει από το υπουργείο Εξωτερικών, ο επιτελάρχης της Κοντολίζα Ράις, Μπράιαν Γκούντερσον, είναι μεταξύ όσων συνυπογράφουν.
Παράλληλα, άλλη μία ρεπουμπλικανική φωνή στο Καπιτώλιο εξέφρασε την αντίθεσή της στον Τραμπ. Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς έγραψε σε άρθρο της στη Washington Post πως «απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ» και κατέληξε στο ότι δεν θα τον ψηφίσει -ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν θα υποστηρίξει την Κλίντον.
«Δεν είναι απόφαση που παίρνω ελαφρά τη καρδία, επειδή είμαι Ρεπουμπλικανή για μία ζωή» έγραψε. «Αλλά ο Τραμπ δεν αντικατοπτρίζει ούτε τις αξίες που ιστορικά έχουν οι Ρεπουμπλικανοί αλλά ούτε και την ανοικτή προσέγγιση στη διακυβέρνηση που είναι απαραίτητη για να γιατρευτούν τα χάσματα στη χώρα μας» τόνισε η Κόλινς.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook