Γιατί η απογραφή των Ομογενών είναι πρόσχημα για την μη ψήφο
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η ανά πενταετία απογραφή του πληθυσμού της Αυστραλίας, συνεχώς εκσυγχρονιζόμενη, έφθασε. φέτος (2016) στο να συμπληρώσουν οι πολίτες το απογραφικό τους δελτίο διαδικτυακά.
Ωστόσο αυτό δεν λύνει όλα τα προβλήματα, για να μην πει κανείς ότι δημιουργεί και νέα! Η διαδικτυακή απογραφή έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλά μέλη της αυστραλιανής κοινωνίας που είναι «ηλεκτρονικά αναλφάβητα» και ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία. Και αυτοί δεν είναι λίγοι…
Αλλά επειδή μιλούμε για την Αυστραλία, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθούν επιτυχώς όλα τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια από τους φίλους και την οικογένειά τους για την συμπλήρωση του διαδικτυακού απογραφικού δελτίου. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος δυσκολεύεται και δεν έχει κανέναν να τον βοηθήσει, μπορεί να ζητήσει για υποστήριξη να τον επισκεφθεί κάποιος υπάλληλος της Απογραφής. Ακόμη, μπορεί να καλέσει βοήθεια τηλεφωνικά σε ειδικούς αριθμούς. Αποστέλλει, τέλος, ταχυδρομικά έντυπες πληροφορίες για την ηλεκτρονική απογραφή.
Επιπροσθέτως και επειδή τα προβλήματα ειδικά για τους Έλληνες μετανάστες θα είναι περισσότερα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έχει δηλώσει πως όποιος επιθυμεί, μπορεί να προσέλθει στα γραφεία της και να ζητήσει βοήθεια από κάποιον από τους εθελοντές που έχουν προθυμοποιηθεί να συνδράμουν στους «ηλεκτρονικά ανασφάλιστους» ομογενείς.
Μια άλλη δυσκολία που οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους πολίτες να απογραφούν, είναι ότι φέτος για πρώτη φορά, υπάρχει ερώτηση του τόπου όπου γεννήθηκαν οι πολίτες. Στις προηγούμενες απογραφές, υπήρχαν δύο επιλογές: «Αυστραλία» και «εξωτερικό». Τώρα, στο απογραφικό δελτίο, μπορεί κάθε πολίτης να διευκρινίσει επακριβώς σε ποια χώρα γεννήθηκε η μητέρα και ο πατέρας του…
Ηγέρθησαν αυτομάτως προβληματισμοί, ενστάσεις και αντιρρήσεις. Τι θα κάνει το Κράτος με τα στοιχεία αυτά; Ποιοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»;
Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας σπεύδει να καθυσηχάσει τους ανησυχούντας. «…τα ονόματα και οι διευθύνσεις θα αποκοπούν από το περιεχόμενο του απογραφικού δελτίου και θα αποθηκευτούν ξεχωριστά, οπότε τα δεδομένα της απογραφής θα είναι απολύτως ανώνυμα, δεν θα συνδυάζονται με τα ονόματα και τις διευθύνσεις», λέει.
Αντίθετα, Οι επικριτές της διαδικασίας αυτής, επιμένουν ότι τα στοιχεία της απογραφής είναι προσβάσιμα και σε ανεξάρτητους ερευνητές, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση απαντά πως ναι μεν, τα στοιχεία είναι προσβάσιμα, αλλά μόνο «υπό μορφή στατιστικών στοιχείων. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για κανένα άτομο και κανένας τρόπος να ταυτοποιηθεί κανείς μέσα από τα στοιχεία αυτά».
Κατόπιν των ανωτέρω, υποστηρίζεται ακόμη από την «Επιτροπή της Βουλής για την ελληνική Διασπορά» (sic) ότι μπορεί –έστω και με την συνδρομή της ΕΛΣΤΑΤ- να προχωρήσει στην ασφαλή, αδιάβλητη και πειστική απογραφή της ελληνικής ομογένειας σε όλο τον πλανήτη;
Εμείς, επειδή είμαστε δύσπιστοι στα ανθρώπινα θαύματα, πιστεύουμε ότι μάλλον η απογραφή (αχρείαστη πρακτικά για την ψήφο στις περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού) είναι ένα εφεύρημα για να διαιωνίζεται στο επ άπειρον η πολιτική απόφαση ορισμένων κομμάτων, μέσα και έξω από τη Βουλή, που δεν θέλουν να διευκολύνουν τους απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.
Τα δε άλλα, περί δημιουργίας εκλογικών Περιφερειών εξωτερικού, περί ομογενών βουλευτών, γερουσιαστών κ.ο.κ.ε. και περί του μη συνυπολογισμού των ψήφων των Αποδήμων εκλογέων στο σύνολο της Επικρατείας, είναι εκ του πονηρού και σε κάθε περίπτωση διασπαστικά της ενότητας της Ομογένειας.
Άρθρο με πληροφορίες για την απογραφή στην Αυστραλία μπορείτε να δείτε στο http://neoskosmos.com/news/el/node/56397
Σχόλια Facebook