Ποια σεξουαλικά προβλήματα ταλαιπωρούν τους νέους

Παρά τη σεξουαλική «επανάσταση» που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 και τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, οι σημερινοί 18άρηδες γυρίζουν την πλάτη τους στο σεξ.

Αυτό προκύπτει από νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι σημερινοί 18άρηδες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ σε σχέση με τους συνομηλίκους τους προηγούμενων γενιών, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν σεξ για πρώτη φορά μετά τα 20.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της προηγούμενης χιλιετίας, δηλαδή μεταξύ 1980-2000 και ιδίως όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 (οι λεγόμενοι Millennials) κάνουν λιγότερο σεξ από ό,τι η γενιά που γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 (η γενιά Χ). Η μελέτη δείχνει ότι οι νεότεροι -που συχνά κατηγορούνται από τους μεγαλύτερους ως ναρκισσιστές και βολεψάκηδες- μάλλον δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον (και) για το σεξ.

Εκτός από όσους απέχουν από το σεξ όμως, δυσάρεστα είναι τα νέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, και για τους νέους που κάνουν σεξ, καθώς σε σημαντικό ποσοστό -περίπου ένας στους δέκα- έχουν σοβαρά σεξουαλικά προβλήματα.

bigstock 132976076

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κίρστεν Μίτσελ και δείχνει ότι περίπου ένας στους δέκα νέους (9,1%) και μια στις οκτώ νέες (13,4%) στη Βρετανία, που είναι σεξουαλικά ενεργοί, έχουν κατά το τελευταίο έτος βιώσει τουλάχιστον ένα σεξουαλικό πρόβλημα διάρκειας τριών μηνών και άνω.

Τα προβλήματα στύσης (ή πρόωρης εκσπερμάτισης) στους νέους και οργασμού στις νέες, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ είναι τα συχνότερα προβλήματα, αλλά οι νέοι σπάνια έχουν καταφύγει σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Η έρευνα βασίσθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 2.300 νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών και τα ποσοστά πρόσφατων σεξουαλικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, δεν διαφέρουν πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Όταν το θέμα είναι η σεξουαλικότητα των νέων ανθρώπων, συνήθως εστιάζουμε στην προστασία τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις αλλά αυτό είναι λάθος», δήλωσε η δρ Κέρστιν Α. Μίτσελ, ερευνήτρια στην Μονάδα Κοινωνικών Επιστημών & Επιστημών Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

«Θα πρέπει να εξετάζουμε ευρύτερα την σεξουαλική υγεία τους, διότι αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση τα σεξουαλικά προβλήματα της εφηβείας και της μετεφηβικής ηλικίας μπορεί να υπονομευθεί η σεξουαλική ικανοποίηση και οι μελλοντικές σχέσεις τους».

Τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα υγείας των εφήβων “Journal of Adolescent Health”.