ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Ομογενειακά
Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη του Προεδρείου της ΠαΔΕΕ έβγαλε «λαβράκι» σε ότι αφορά την αποκάλυψη του βουλευτή Σουηδίας Σωτήρη Δελή, για την άρνηση του Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη να συζητήσουν στην Επιτροπή του θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων.
Η Βουλευτής του «Ποταμιού» και μέλος της Επιτροπής Κατερίνα Μάρκου αποκάλυψε στους ομογενείς συναδέλφους της, ότι τέσσερις φορές προσπάθησαν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των Αποδήμων και τέσσερις φορές το σταμάτησε ο Πρόεδρος!
Τα Πρακτικά της Επιτροπής δεν τα έχω δει. Έχω αντιληφθεί, όμως, τις απόψεις του Προέδρου. Επομένως θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα.
Το ερώτημα είναι, γιατί; Πιστεύω γιατί ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι πεπεισμένος πως του έλαχε η ιστορική ευθύνη να γίνει ο “απογραφέας” της Ελληνικής Ομογένειας… Ο “σφαγέας” της μόνον να προσέξει μην γίνει…
Στην Αθήνα βρέθηκε για τις καλοκαιρινές διακοπές γνωστός ομογενής από τις ΗΠΑ. Ήταν έντονα προβληματισμένος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ομογένεια. Ιδιαίτερα τον απασχολούσε το γεγονός πως, όπως έλεγε, “φτάνει να βγεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να καταλάβεις ότι έχεις έρθει σε μία “διαφορετική” χώρα.
Ο ταξιτζής δεν θα σου δώσει απόδειξη, ενώ θα σε χρεώσει περισσότερο εκείνου που θα γράψει το ταξίμετρο. Στο εστιατόριο που θα πας να φας, όταν ζητήσεις το λογαριασμό θα σε ρωτήσουν “με απόδειξη ή χωρίς απόδειξη”; Και πως να μην το κάνουν όταν πρέπει να πληρώσεις ΦΠΑ 36 ευρώ;
Και η Ομογένεια, πως να οργανωθεί και εάν οργανωθεί τι θα καταφέρει περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα έχει κάνει; Και πως να την οργανώσεις με τις υπάρχουσες χαοτικές διαφορές ανάμεσα στους παράγοντες των διαφόρων Ομοσπονδιών;
Δεν θέλουν να μας δώσουν το δικαίωμα της ψήφου από την κατοικία μας. Μας φοβούνται. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε Περιφέρειες και ομογενείς βουλευτές. Θα μας διχάσουν. Εμείς θέλουμε να ψηφίζουμε όσοι έχουμε το δικαίωμα για την Περιφέρειά μας στην Ελλάδα. Αυτά έλεγε το εν λόγο αξιόλογο στέλεχος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.
Παρόμοια ήταν και η άποψη του ομογενή Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, όπως μας τη μετέφερε ο ίδιος: Οι Απόδημοι να ψηφίζουν για την Ελλάδα. Οι ομογενείς πρέπει να ψηφίζουν εκεί όπου ζουν, στην Αμερική, στην Αυστραλία κλπ. Εκεί να αναδεικνύουν ομογενείς πολιτικούς στις τοπικές πολιτικές δομές. Εκεί τους χρειάζονται και εκεί τους είναι χρήσιμοι. Στην Ελλάδα τι να τους κάνουν;
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ. Είναι βέβαιο ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος και καλά-ζεστά λόγια θα έχει να τους πει και την προσφορά τους στη γενέτειρα θα αναγνωρίσει και τα εύσημα θα τους απονείμει.
Το ερώτημα είναι: Φθάνει αυτό;
Από την πλευρά της Προεδρίας, ίσως ναι.
Από την πλευρά της πολιτικής, όμως, σίγουρα όχι.
Πώς και δεν είδαμε μία ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς, για να χαραχθεί μία εθνική στρατηγική στα διάφορα θέματα, ή μία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για να γνωρίζουν τις θέσεις μας στο Αιγαίο κλπ; Πώς θα προωθήσουν τα εθνικά μας θέματα εάν δεν γνωρίζουν τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις και απόψεις σ΄αυτά; Καλές οι προσωπικές συναντήσεις και φιλοφρονήσεις, καλύτερες, όμως οι στρατηγικής σημασίας συνομιλίες. Θα μαθαίναμε, έτσι από πρώτο χέρι και τις απόψεις και θέσεις του Πρωθυπουργού πάνω στα ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια.
Κι άλλοι επώνυμοι ομογενείς βρίσκονται ή αναμένονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Επιστρέφει από τις ΗΠΑ και ο Κρις Σπύρου, που παραβρέθηκε στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Περί όλων αυτών, όπως λένε και στο Σινεμά, “προσεχώς”!
Σχόλια Facebook