Πρεμιέρα κάνει σήμερα το 5ο διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου
Αρχίζει σήμερα το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου με τη συμμετοχή δεκαέξι δημιουργών από οκτώ χώρες. Το φεστιβάλ διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων, στο πλαίσιο των σκοπών της, που είναι η σύσφιξη των σχέσεων των συγγραφέων σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας.
«Η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, που είναι ο εμπνευστής και ο ιθύνων νους του φεστιβάλ, «από το 2004, αλλά μου πήρε έξι χρόνια για να ωριμάσει και να πραγματοποιηθεί. Το είδε πολύ ζεστά εξ αρχής μια ομάδα νέων επιχειρηματιών της Τήνου, διότι η επιχειρηματική αντίληψή τους δεν θέλει να εκπέμπει η Τήνος μόνο τη θρησκευτική της πνευματικότητα, αλλά και να φανεί ότι υπάρχει στο νησί ένας κόσμος που συνεπικουρεί τη θρησκευτική του εικόνα με άλλου είδους πνευματικές δραστηριότητες και διαφορετικούς προσανατολισμούς».
Κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης πενταετίας του φεστιβάλ, ο Ντ. Σιώτης παρατηρεί: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ποιοτική, γλωσσική, γεωγραφική και ηλικιακή ισορροπία. Σχεδόν 100 συγγραφείς (ποιητές και πεζογράφοι), από όλες τις ηπείρους, έχουν περάσει τον κάβο του νησιού από το 2010 έως το 2014. Το σημαντικό είναι ότι δυο-τρία άτομα, με ελάχιστα στην αρχή μέσα, έκαναν βουτιά στα βαθιά και τόλμησαν κάτι μεγάλο.
Σε γενικές γραμμές, τα έβγαλαν πέρα: το 2010 πέτυχαν τον στόχο και πραγματοποίησαν το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ, όντως διεθνές, αφού συμμετείχαν από δεκανέα χώρες 26 συγγραφείς. Είναι φεστιβάλ λογοτεχνίας και όχι του βιβλίου: με μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, περιηγήσεις στο νησί, στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις και συνομιλίες και συναντήσεις του κοινού με τους συμμετέχοντες δημιουργούς. Η Ελλάδα το αξίζει και η Τήνος το αντέχει και τα βγάζει πέρα μια χαρά. Σε εποχή κρίσης, ο πολιτισμός, ζωτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή, μας καθορίζει και το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου έχει θέσει τις βάσεις για τη σύνθεση μιας πολυεθνικής λογοτεχνικής γιορτής, με μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Ελλάδα, και συνεπακόλουθα η Τήνος, τόπος και προορισμός πνευματικού και καλλιτεχνικού τουρισμού».
Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς θα διαβάσουν κείμενά τους στη γλώσσα τους. Οι μεταφράσεις των κειμένων θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε τρία σημεία: στη Χώρα (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού), στο προαύλιο της εκκλησίας των Εισοδίων στο χωριό Τριπόταμος και στο λιμάνι της Τήνου. Για τη διοργάνωση του φεστιβάλ η Κοινωνία των (δε)κάτων συνεργάζεται με τον Δήμο Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Χορηγός ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι η εταιρεία Fast Ferries.
Συμμετέχουν οι Δημήτρης Αθηνάκης, Άννε Χελένε Γκούνταλ (Νορβηγία), Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Σοφία Διονυσοπούλου, Όλγα Σαβιτσέβιτς (Κροατία), Μαριάνε Λάρσεν (Δανία), Πέτρος Μάρκαρης, Χάρης Μελιτάς, Κέιτ Νιούμαν (Ιρλανδία), Νταν Σκόφιλντ (ΗΠΑ), Νούρι αλ-Τζάρα (Συρία), Γκέρχαρντ Φάλκνερ (Γερμανία), Χρύσα Φάντη, Αλέκος Φλωράκης, Δημήτρης Χουλιαράκης και Δήμητρα Χριστοδούλου.
Σχόλια Facebook