Τίμησαν στη Φούρκα τη Γυναίκα της Πίνδου
Μαυροφορεμένα κορίτσια να κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά στους ώμους. Στρατιώτες με στολές του ’40 να φωνάζουν “αέρα” και να ορμούν με την ξιφολόγχη να απωθήσουν τον εχθρό. Ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα της Κόνιτσας. Υψόμετρο 1.750 μέτρα. Μπροστά ο Γράμμος. Πίσω ο Σμόλικας. Ανήμερα της γιορτής του Αη Λιά αγόρια και κορίτσια από τα χωριά της Κόνιτσας τίμησαν σήμερα τη “γυναίκα της Πίνδου” με την αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940. Επέλεξαν -όπως κάθε χρόνο -το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα γιατί εκεί βρίσκονται οι προτομές δύο ηρώων του Έπους του 40: του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που τραυματίστηκε στη μάχη της Φούρκας και του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια μάχη. Τη μάχη που σήμανε την αρχή της μεγάλης εποποιίας του 40.
Η κοινότητα της Φούρκας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο σύνδεσμο με το ιστορικό γεγονός του έπους του ΄40, αφού εκεί βρίσκεται το άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου, σημείο αναφοράς του εορτασμού στη μνήμη τους.
«Ποτέ σε άλλο μέρος τη γης, γυναίκες δεν στάθηκαν τόσο γενναία βοηθώντας τα μαχόμενα τμήματα και αψηφώντας τον θάνατο», είπε ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου στην ομιλία του. «Ατέλειωτες φάλαγγες από κορίτσια, νέες και γριές, σκαρφάλωναν σε υψόμετρο πολύ πάνω από 2.000 μέτρα για να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους φαντάρους μας. Και όταν γύριζαν μετέφεραν στους ώμους νεκρούς και τραυματίες. Ριγούσαν από συγκίνηση οι μαχητές μας, όταν έβλεπαν τις φάλαγγες αυτές να αναρριχώνται στα πιο απρόσιτα μέρη, κάτω από ασταμάτητες βροχές, μέσα στη χιονοθύελλα».
Στον γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα των Γυναικών της Πίνδου αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Ξάφνιασε τον κόσμο ολόκληρο ο ηρωισμός, η πίστη, η τόλμη, το θάρρος και η αντοχή των γυναικών, που κουβαλούσαν στους ώμους τους την Ελλάδα. Γυναίκες από τη Φούρκα, την Αγία Παρασκευή, τη Ζούζιουλη, αλλά και από το Επταχώρι και τον Πεντάλοφο και το Πωγώνι. Τα κατορθώματά τους, με θαυμασμό και σεβασμό θα τα θυμόμαστε. Το μήνυμα σήμερα είναι ένα: Όλοι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, την ίδια άκρη. Ενωμένοι για την Ελλάδα».
Στην εκδήλωση τιμής για τη Γυναίκα της Πίνδου στη Φούρκα παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Ανδρέας, δήμαρχοι και κοινοτάρχες της περιοχής, αλλά και ο δήμαρχος Χάλκης από την οποία καταγόταν ο ήρωας υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος. Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των Γυναικών της Πίνδου. Ανακοινώθηκε μάλιστα και η πρόθεση αδελφοποίησης των Δήμων Κόνιτσας, Νεστορίου και Χάλκης.
Πηγή: amna.gr
Σχόλια Facebook