Εν ευθέτω χρόνο …η ψήφος των Ομογενών!
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.- Στο θέμα της ψήφου των ομογενών, αναφέρθηκε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ορκωμοσία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ¨Βήματος” για το περιθώριο συγκλίσεων σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το βέβαιο είναι πως δεν θα αλλάξει ο πυρήνας του, δηλαδή «έχει τελειώσει το θέμα. Θα καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών». Από κει και πέρα, σημείωσε, θα συζητηθεί εν ευθέτω το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών, της ψήφου των ομογενών κ.λπ.
Συντηρείται, έτσι η εσκεμμένη (;) ασάφεια γύρω από το θέμα της ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων (όπως είναι η ακριβής ορολογία και όχι “ομογενών” όπως άστοχα και από πολλούς αναφέρεται το θέμα).
Υπενθυμίζεται στο ίδιο ζήτημα της ψήφου αναφέρθηκαν σε συνεντεύξεις τους και δύο επιφανείς ομογενείς της Αυστραλίας, οι κ.κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Δημήτρης Λημνιός (James Limnios), Αντιδήμαρχος Περθ.
Το ίδιο θέμα -μεταξύ πολλών άλλων- αναμένεται να συζητήσουν και οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί του κόσμου- μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) που θα έχουν την Γενική τους Συνέλευση 25-29 Ιουλίου, σε αίθουσα της Ελληνικής Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, οι ομογενείς πολιτικοί θα ζητήσουν την άμεση ψήφιση του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα νόμου, που θα δίνει την πρακτική δυνατότητα στους Έλληνες ψηφοφόρους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις χώρες όπου ζουν, όπως γίνεται ήδη για τους πολίτες των περισσοτέρων χωρών και των πέντε Ηπείρων.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό Νομοσχέδιο έχει ήδη καταθέσει η Νέα Δημοκρατία -ως αξιωματική αντιπολίτευση- από τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή χωρίς ακόμη το Προεδρείο της Βουλής και η διάσκεψη των Προέδρων να το φέρουν προς συζήτηση… Πάλι η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση τη φορά αυτή, είχε καταθέσει το 2009 σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο δεν ψήφισαν τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων ήταν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου απαιτούνται κατά το Σύνταγμα τα 2/3 της Βουλής ήτοι 200 ψήφοι.
Σχόλια Facebook