Με κυρώσεις απειλούνται Ισπανία και Πορτογαλία από την ΕΕ
Βρυξέλλες.- Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ecofin, εντός των επόμενων 20 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι κυρώσεις αυτές δε θα ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο και σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξέλθουν από την κρίση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι και οι δύο χώρες παρεξέκλιναν από το στόχο τους να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναστολής κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έπειτα από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, είπε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν όλο το χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση και να μη χάσουν μέρος των ευρωπαϊκών πόρων.
“Το Συμβούλιο βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Επιτροπή και δεν είχαμε κανένα δράμα σήμερα”, ανέφερε από την πλευρά του ο Πίτερ Καζιμίρ, ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο. «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια έξυπνη λύση, ένας καλός συμβιβασμός» ανέφερε ο ίδιος.
Παίρνει μέτρα η Ισπανία
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη θα προτείνει μια αύξηση της φορολογίας των εταιρειών για να μειωθεί ήδη από το 2017 το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αποφύγει τις κυρώσεις.
“Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών (…), ένα ισχυρό μέτρο”, που θα αποφέρει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες που αναμεταδόθηκε από την ισπανική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του για να αποφύγει η χώρα του ένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 5% του ΑΕΠ το 2015, αλλά ήταν 9,07% το 2011. Η αύξηση ξανάρχισε και πρόκειται να υπερβεί και πάλι το 3% το 2016, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία.
“Είναι μια χωρίς προηγούμενο στροφή”, υπογράμμισε, εκτιμώντας πως αυτή δικαιολογεί να μην επιβάλλει η Επιτροπή “καμιά κύρωση”.
Όμως για να πεισθεί περαιτέρω, “θα προχωρήσουμε σε μια ξεκάθαρη δέσμευση της Ισπανίας για μείωση του δημόσιου ελλείμματός της κάτω από το 3% (του ΑΕΠ) το 2017”, πρόσθεσε. Το “θεμελιώδες μέτρο” θα είναι μια “τροποποίηση” της φορολόγησης των εταιρειών, διευκρίνισε.
“Αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό”
Θα ήταν “αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία”, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, υποστηρίζοντας πως όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ “χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα” για την επίτευξη της δημοσιονομικής της προσαρμογής.
“Η ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρωζώνη δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από την εφαρμογή κυρώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, σε βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας”, συνέχισε ο Κόστα, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία η οποία κινήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης “αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015” και “δεν αποτελεί κρίση για τη σημερινή κυβέρνηση”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο “αξιοσέβαστος Γερμανός υπουργός Οικονομικών” Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν επανειλημμένα παρουσιάσει την προηγούμενη κυβέρνηση σαν ένα “υπόδειγμα καλού μαθητή”, σημείωσε ο Κόστα. “Το να προτείνεται τώρα να τιμωρηθεί η Πορτογαλία διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα είναι κάτι το οποίο απαξιώνει τον κ. Σόιμπλε και δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ευρωζώνης”, υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Σόιμπλε είχε κάνει επικριτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση του Κόστα, κρίνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, προκαλώντας οργή στη Λισαβόνα, η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Πορτογαλία και του επέδωσε διαμαρτυρία.
Σχόλια Facebook