Εκδηλώσεις μνήμης για τους Ελληνες του Γκέρλιτζ
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τους «Έλληνες του Γκαίρλιτς», τους 7.000 στρατιώτες και αξιωματικούς του Δ’ Σώματος Στρατού, οι οποίοι το 1916, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στην γερμανική πόλη Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι – φιλοξενούμενοι», εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την εγκατάσταση των Ελλήνων ενστόλων το καλοκαίρι του 1916, άρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν ως την Κυριακή στο Ζγκόρτσελετς, την δίδυμη πόλη του Γκαίρλιτς, που προέκυψε το 1945 από την απόσχιση των ανατολικών συνοικιών της πόλης και παραχωρήθηκε στην Πολωνία. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 26-28 Αυγούστου, στην παλιά πόλη, επί γερμανικού εδάφους.
Η περίπτωση του Γκαίρλιτς-Σγκόρτσελετς αποτελεί την πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επί γερμανικού εδάφους, αλλά και ένα σημαντικό παράδειγμα συμβίωσης Ευρωπαϊκών λαών υπό δύσκολες συνθήκες, το οποίο τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική και η πολωνική πλευρά επιθυμούν να αναδείξουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Αρχή του Ζγκόρτσελετς ενέκρινε ήδη, με παρέμβαση της Ελληνικής Κοινότητας και του ελληνικής καταγωγής Δημοτικού Συμβούλου Νικόλαου Ρουσκέτου και με τον συντονισμό του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, την κατασκευή και τοποθέτηση αναμνηστικού οβελίσκου (ύψους 4 μέτρων και πλάτους 1,40 μ. με επιγραφή στα ελληνικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά), για το Δ’ Σώμα Στρατού, στον χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το ελληνικό στρατόπεδο. Στο δε νεκροταφείο της πόλης, όπου διασώζονται οι τάφοι του σωματάρχη Χατζόπουλου και έξι ακόμη Ελλήνων, έχουν τοποθετηθεί ήδη αναμνηστικές πλάκες, με μέριμνα του ελληνικού κράτους.
Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατέστησαν το Γκαίρλιτς-Ζγκόρτσελε έναν τόπο εξαιρετικά σημαντικής μνήμης, με ορόσημα την ίδρυση της
πρώτης Επαναστατικής Επιτροπής Ελλήνων («Σοβιέτ του Γκαίρλιτς»), που ήρθε σε επαφή με τις κύριες ιδεολογικές διαμορφώσεις της εποχής που θα εκφράζονταν στην Ελλάδα ως και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την καταγραφή των πρώτων συλλογικά εργαζόμενων βιομηχανικών εργατών στην Γερμανία, αλλά και την πρώτη ηχογράφηση ρεμπέτικου και την παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ρώτας, ο οποίος ως αιχμάλωτος εξέδιδε καθημερινή ελληνική εφημερίδα, ο ζωγράφος Παύλος Ροδοκανάκης και ο λογοτέχνης Λέων Κουκούλας και την σημαντική παραγωγή μελετών και επιστημονικών διατριβών.
Εκτός από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Πλευράκη, στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία του Δήμου Νάουσας και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων της Πολωνίας.
Από το http://www.amna.gr/article/118948/Ekdiloseis-mnimis-gia-tous-Ellines-tou-Gkerlitz
Σχόλια Facebook