Γαλλική έκθεση: Η Σένγκεν επιτρέπει ελεύθερη μετακίνηση τρομοκρατών -Τι αναφέρει για την Ελλάδα
Οι πιθανοί τρομοκράτες μπορούν να κινηθούν με υπερβολική ελευθερία στη ζώνη ανοιχτών συνόρων της Σένγκεν, επεσήμανε γαλλική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Στην 300 σελίδων έκθεσή της, μετά από πεντάμηνη έρευνα για το μακελειό στο Παρίσι, η επιτροπή τονίζει ότι οι χώρες- μέλη πρέπει να επισημαίνουν πιο συστηματικά τους υπόπτους στην κοινή βάση δεδομένων, ενώ υπογραμμίζεται ο κακός συντονισμός της γαλλικής αστυνομίας με τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και ανάμεσα στα 26 κράτη της Σένγκεν.
Τα μέλη της επιτροπής έκαναν αναφορά και στην Ελλάδα. «Οι βελγικές αρχές δεν προειδοποίησαν εγκαίρως τους Ελληνες ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ήταν ύποπτος για τη διεύθυνση τρομοκρατικού πυρήνα στο Βέλγιο, από το κρησφύγετο του στην Αθήνα», δήλωσε ο Σεμπαστιέν Πιετρασαντά, μέλος της επιτροπής, στην Telegraph.
Ο Αμπαούντ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του τρομοκρατικού πυρήνα που ευθύνεται για το μακελειό στο Παρίσι με τραγικό απολογισμό 130 νεκρούς, διέφυγε τη σύλληψη στην Αθήνα, δέκα μήνες πριν από τις επιθέσεις, επειδή το Βέλγιο δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες που είχε για τον συγκεκριμένο ύποπτο, αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Αντίστοιχα, ένας από τους δράστες στο Παρίσι, ο Σαμί Αμιμούρ, κατάφερε το 2013 να ταξιδέψει από τη Γαλλία στη Συρία, μέσω Ιταλίας και Τουρκίας, παρότι είχε τεθεί υπό δικαστική εποπτεία, ενώ και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μπόρεσε να φύγει από τη Γαλλία, μετά από τις επιθέσεις, γιατί το Βέλγιο δεν ενημέρωσε τη χώρα για τη ριζοσπαστικοποίηση του.
Η γαλλική αστυνομία τον σταμάτησε στα σύνορα με το Βέλγιο, όπου είχαν επανέλθει οι έλεγχοι λίγες ώρες μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο. Τον κράτησαν εκεί για μισή ώρα, αλλά του επέτρεψαν να συνεχίσει το ταξίδι του, γιατί η βάση δεδομένων της Σένγκεν ανέφερε το εγκληματικό παρελθόν του αλλά όχι τη ριζοσπαστικοποίηση του, παρότι οι βελγικές αρχές γνώριζαν για αυτό.
Η πληροφορία αυτή εστάλη στη Γαλλία μόλις μία ώρα αφότου ο τζιχαντιστής είχε μπει στο Βέλγιο, όπου παρέμεινε ελεύθερος για πάνω από τέσσερις μήνες, παρά το ανθρωποκυνηγητό, που οδήγησε τελικά στη σύλληψή του στις Βρυξέλλες.
Η γαλλική κοινοβουλευτική επιτροπή συνέστησε την ενίσχυση της βάσης δεδομένων της Σένγκεν και τη χορήγηση πλήρους πρόσβασης στη Europol και τη Frontex. Οπως αναφέρει η έκθεση, δεν καταχωρούν όλες οι χώρες-μέλη τις ίδιες πληροφορίες στη βάση δεδομένων και τονίζεται ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει και προειδοποιήσεις για ριζοσπαστικοποίηση υπόπτων.
Ακόμη, καταγράφονται οι πολλές γκάφες των αρχών ασφαλείας, μεταξύ άλλων η αποτυχία τους να παρακολουθήσουν τους αδελφούς Κουασί, οι οποίοι εισέβαλλαν στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015 σκορπώντας τον θάνατο.
Η επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία νέας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η οποία θα είναι απευθείας υπό την εξουσία του πρωθυπουργού και επέκρινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Γαλλία επί 8 μήνες, καταλήγοντας ότι η ανάπτυξη 7.000 στρατιωτών που περιπολούν τους δρόμους και φρουρούν πιθανούς στόχους είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην ασφάλεια.
Σχόλια Facebook