Μητσοτάκης: Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα έρθει ποτέ ανάπτυξη
Τόνισε ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, εκτιμώντας ότι δεν έχουν δίκιο καθώς η ανάπτυξη θα έρθει από τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν.
Τρία θετικά χαρακτηριστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατά την προσφώνησή του προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, είναι νέος, έχει δουλέψει σε επιχειρήσεις και ξέρει τι σημαίνει business plan, επιτυχία και αποτυχία και ξέρει επίσης τι σημαίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση «σε μια Ελλάδα όπου η πυγμαχία είναι το προσφιλέστερο σπορ μεταξύ των πολιτικών».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τονίσει τη συμβολή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην επιτυχία του σχεδίου ανάταξης της χώρας και υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη παρουσία του στο ΔΣ του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει ότι ένας καλός επιχειρηματίας πρέπει να πληρώνει τους φόρους του, να επενδύει στη χώρα του και να κάνει αγαθοεργίες.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά, προσθέτοντας πως «για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, εφαρμόζοντας την αρχή «λιγότεροι φόροι-μικρότερες δαπάνες», θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο και ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του ΑΕΠ, από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία».
Μάλιστα έθεσε και πάλι ως στόχο τη δημιουργία 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας τον χρόνο.
Αναφερόμενος στην καχυποψία των πολιτών, για την οποία επεσήμανε πως δεν είναι αδικαιολόγητη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης».
Μάλιστα μίλησε για ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικών δυνάμεων και επιχειρηματιών που υπονομεύσαν την παραγωγική βάση της χώρας.
«Οι πολιτικοί παρασυρθήκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς. Και βέβαια δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και πλούσιων επιχειρηματιών που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις προϋποθέσεις για να γυρίσει σελίδα η χώρα:
- Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιοπιστία: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι κάτι θεμελιώδες: Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, στην οποία ένας επενδυτής θα έχει εμπιστοσύνη να έρθει και να επενδύσει. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη απαιτείται πρωτίστως μια κυβέρνηση η οποία είναι πραγματικά προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όχι μια κυβέρνηση που φοράει προσωρινά ένα μεταρρυθμιστικό προσωπείο, αλλά δεν διαθέτει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί» είπε χαρακτηριστικά.
- Δεύτερη προτεραιότητα, η αποκατάσταση της ρευστότητας. «Με την αγορά να παραμένει στεγνή από ρευστότητα, το να συζητάμε για ανάπτυξη είναι σαν να συζητάμε για το πώς θα επιταχύνει ένα αμάξι χωρίς βενζίνη. Για να ανοίξουν πάλι οι βρύσες της ρευστότητας επείγει, πρώτα απ’ όλα, να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα μετά τα τεράστια χτυπήματα που υπέστη από τη φυγή κεφαλαίων και τα capital controls. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αυξηθεί η ρευστότητα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση» είπε.
- Τρίτη προτεραιότητα, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. «Αυτό σημαίνει κατ’ ’ αρχάς σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου. Καμία σοβαρή επένδυση δεν πρόκειται να γίνει όταν ένας επενδυτής δεν γνωρίζει τι φορολογικές επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίζει σε έναν μήνα. Παράλληλα, φυσικά, απαιτείται να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση.
- Τέλος, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, κάτι που απαιτεί πρωτίστως, όπως είπε, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Αναφερόμενος στο σημερινό περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι», λέγοντας πως δίχως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΑΕΠ της χώρας το 2016 θα ήταν 196 δισ. ευρώ.
«Τώρα εκτιμάται ότι θα είναι 175 δισ. ευρώ, 21 δισ. λιγότερα- 13% λιγότερη ανάπτυξη σε δύο χρόνια. Σαφής είναι και η επιδείνωση στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης: 9.812 διαγραφές επιχειρήσεων.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από 1,67 δισ. το 2014 έπεσαν στο -0,29 δισ. ευρώ το 2015. Βιώνουμε συνθήκες αυξανόμενης αποεπένδυσης» είπε ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «μοιραζόμαστε το όραμα για μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από τη σημερινή» και πρόσθεσε:
«Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μεταβεί, από το σημερινό μοντέλο διανομής φτώχιας, στο αυριανό μοντέλο παραγωγής πλούτου. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.
» Ως Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ των δύσκολων επιλογών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα δίνουν πραγματική προοπτική για την οικονομία και θα στηρίζουν, αντί να τιμωρούν, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία.»
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook