Οι Έλληνες στην Ελλάδα και οι Ομογενείς στην Αυστραλία λιγότερο ασφαλείς!
Το γεγονός ότι ο πλανήτης μας γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνος, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία απλή διαπίστωση, στην οποία πολλοί από εμάς καταλήγουμε, κάθε φορά που ακούμε για ένα ακόμα έγκλημα, για μία ακόμα τρομοκρατική επίθεση, ή για το ξέσπασμα ενός ακόμα πολέμου.
Και ενώ οι δικές μας διαπιστώσεις στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης στο Global Peace Index -έναν ετήσιο κατάλογο που στοιχειοθετείται βάσει μίας ειδικής φόρμουλας και υπολογίζει τον δείκτη ασφαλείας κάθε χώρας-, έρχεται να επιβεβαιώσει και επιστημονικά το ότι, γενικότερα ο πλανήτης, αλλά τόσο η Αυστραλία όσο και η Ελλάδα, ειδικότερα, χρόνο με το χρόνο γίνονται πιο επικίνδυνες.
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Αυστραλίας, ενώ η χώρα στην οποία ζούμε, πέρυσι βρισκόταν ανάμεσα στις δέκα ασφαλέστερες χώρες του κόσμου στον κατάλογο Global Peace Index, το 2016 ολίσθησε στην 15η θέση.
Ο κυριότερος λόγος για την κάθοδο της Αυστραλίας από την 10η στην 15η θέση, είναι η αύξηση των εγκλημάτων που διαπράττονται εντός της χώρας, εγκλήματα τα οποία δεν οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, θα ήταν μία τρομοκρατική επίθεση με την οποία θα σχετίζονταν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS, δηλαδή, οργανώσεις που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ένας δείκτης που, επίσης, συνέβαλε στο να θεωρείται η Αυστραλία σήμερα λιγότερο ασφαλής χώρα σε σχέση με πέρυσι, είναι και ο δείκτης στρατιωτικοποίησης της χώρας (επενδύσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα), ο οποίος πέρυσι ήταν 1,5 μονάδες και φέτος ανέβηκε στις 1,7 μονάδες.
Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι όσο υψηλότεροι είναι οι δείκτες (με υψηλότερη μέτρηση αυτήν των 5 μονάδων), του Global Peace Index, τόσο πιο επικίνδυνη είναι μία χώρα. Οι δείκτες αυτοί «μετρούν» πολλές «κατηγορίες» που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια και την ειρήνη σε μία χώρα και, εκτός από τους εμφανείς δείκτες, όπως είναι αυτός των πολεμικών επιχειρήσεων, το Global Peace Index συμπεριλαμβάνει και δείκτες όπως αυτούς που «μετρούν» το βαθμό εμπλοκής μία χώρας σε ξένες συρράξεις, τον αριθμό των πολιτών της χώρας που έχασαν την ζωή τους σ’ αυτές, τις εισαγωγές όπλων, νομίμων και παρανόμων, την αστυνόμευση και τον αριθμό των αστυνομικών μίας χώρας, αλλά και την πολιτική αστάθεια και εγκληματικότητα κ.ά.
Όσον αφορά την Ελλάδα τώρα, όπως προαναφέραμε, στον κατάλογο των 163 χωρών, καταλαμβάνει την 82η θέση, ενώ -όπως και στην περίπτωση της Αυστραλίας-, η Ελλάδα το 2015 θεωρείτο πιο ασφαλής απ’ ό,τι φέτος καθώς βρισκόταν στην 78η θέση του καταλόγου.
Όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Αυστραλίας έτσι και για την Ελλάδα, η αύξηση της επικινδυνότητας της χώρας, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εγκληματικότητας, εγκληματικότητας που όμως δεν προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες.
Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι κάποιοι από τους δείκτες που καθόρισαν τον υποβιβασμό της Ελλάδας στον κατάλογο του Global Peace Index είναι αυτός που αφορά τις βίαιες διαδηλώσεις, ο δείκτης πολιτικής αστάθειας, αλλά και αυτός που μετρά την στρατιωτικοποίηση της χώρας.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης βίαιων διαδηλώσεων, από τις 3,5 μονάδες που βρισκόταν πέρυσι, ανέβηκε στις 4, ο δείκτης πολιτικής αστάθειας από τις 1,9 μονάδες ανέβηκε στις 2,1 και ο δείκτης στρατιωτικοποίησης από τις 2,1 μονάδες που ήταν το 2015, έφτασε τις 2,2.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου, η πιο επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- είναι η Συρία, η χώρα που μαστίζεται από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS και τον εμφύλιο πόλεμο, με το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία να ακολουθούν καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τις 162η, 161η, 160η και 159η θέσεις.
Η Ισλανδία συνεχίζει για έκτη συνεχή χρονιά να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου ως η πιο ασφαλής χώρα του πλανήτη, όπως και η Ευρώπη που, σύμφωνα με το Global Peace Index, συνεχίζει να «κερδίζει» τα σκήπτρα της πιο ασφαλούς περιοχής του κόσμου.
πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook