Τσίπρας: Η προσφυγική κρίση δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού
«Η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις πολιτικές αυτές. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι μία διεθνής και ευρωπαϊκή πρόκληση.
«Μόνο με συλλογικές και συνεκτικές πολιτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την συνεργασία με την Τουρκία και ότι έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές και ότι έχουν «σχεδόν εκμηδενιστεί» οι θλιβερές ειδήσεις, θανάτων, πνιγμών.
Αναφέρθηκε στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, σημειώνοντας ότι αυτή γίνεται κατά περίπτωση και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισε ότι έχουν δοθεί θέσεις φιλοξενίας στους πρόσφυγες και γίνεται προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη στήριξη του και των υπηρεσιών του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και καλωσόρισε την διοργάνωση Συνόδου για το Προσφυγικό στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Είπε ότι συζητήθηκε, επίσης, τους τρόπους με τους οποίους η συνεργασία του ΟΗΕ με τις ελληνικές Αρχές θα μπορέσει να ενισχυθεί και πώς θα μπορέσει να γίνει δίκαιος καταμερισμός προσφύγων στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Μπαν Γκι-μουν για το Κυπριακό και τόνισε ότι στόχος είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.
Μπαν Γκι Μουν: Να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο προσφυγικό
Ο ΓΓ του ΟΗΕ εν όψει και της επίσκεψής του στη Λέσβο εξέφρασε την μεγάλη του οδύνη για τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο.
«Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Να γίνει μεγαλύτερη κατανομή της ευθύνης» τόνισε.
Ο Μπαν Γκι Μουν ευχαρίστησε, επίσης, τους δημάρχους, το Λιμενικό, τις ΜΚΟ και τους εθελοντές για την βοήθεια και την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο ΓΓ του ΟΗΕ μεταβαίνει στη Λέσβο όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες, με αιτούντες άσυλο αλλά και με τους εθελοντές που τους στηρίζουν. «Πηγαίνω στο νησί για να δω από κοντά την κατάσταση» δήλωσε.
Συνάντηση με Κοτζιά
Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις και η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Είναι χαρά μας να έχουμε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», είπε ο κ. Κοτζιάς, υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Γεια σας» του απάντησε εκείνος από την πλευρά του στα ελληνικά.
Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και διήρκησε μία ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις και απόψεις για το Κυπριακό, καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook