«Ο Γόρδιος Δεσμός» της προσφυγιάς και της μετανάστευσης στην Αυστραλία
Την ιστορία, τις δυσκολίες και τα προβλήματα πολλών Ελλήνων μεταναστών της πρώτης και δεύτερης γενιάς, πραγματεύεται στο νέο της βιβλίο η αγγλικής καταγωγής συγγραφέας, Sandra van Arend, η οποία, εμπνευσμένη από τη ζωή ενός Έλληνα επιχειρηματία από το Port Pirie της Νότιας Αυστραλίας, αποφάσισε να εκδώσει τη βιογραφία του και να αποδώσει, μέσα από την δική του ματιά, την ιστορία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.
«Ο Γιάννης Καραλής, γιος προσφύγων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από την γενέτειρά τους, τη «μαύρη» δεκαετία του 1920, απεχθανόταν την αγροτική ζωή και το στίγμα του πρόσφυγα» λέει στην εισαγωγή του βιβλίου της η συγγραφέας.
Οι γονείς του εξοστρακίστηκαν από το χωριό τους, Λιβίσι, παίρνοντας μαζί τους τις μνήμες της τουρκικής βαρβαρότητας και τον καημό της ξενιτιάς και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην παραθαλάσσια περιοχή του Port Pirie.
Η φτωχή και βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια Καραλή, η οποία εξοστρακίστηκε από την πατρίδα της βίαια, είχε αυστηρούς κανόνες, εργαζόταν σκληρά για τα προς το ζην, αλλά δεν έπαψε στιγμή να τηρεί με ευλάβεια και ταπεινότητα τα ελληνικά ήθη και έθιμα.
Μέσα στον συνεχή αγώνα για επιβίωση και χωρίς να νιώθει ιδιαίτερη αγάπη και θαλπωρή από τους γονείς του, ο ήρωας της ιστορίας συνειδητοποιεί σε νεαρή ηλικία ότι η ζωή αυτή δεν του ταιριάζει και αποφασίζει να απορρίψει την ταυτότητα του «καλού παιδιού» και να υιοθετήσει το ρόλο του «τυχοδιώκτη», με απώτερο στόχο να καταφέρει να ξεφύγει από την μιζέρια και την εξουθενωτική εργασία.
«Με εντυπωσίασε η αποφασιστικότητά του και η ακατάπαυστη εμμονή του να επιτύχει σε πείσμα των πάντων» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» η συγγραφέας.
«Μέσα από τη βιογραφία του, βλέπει κανείς πώς εν μια νυκτί ο ήρωας παίρνει την συνειδητή απόφαση να μετατραπεί από δούλος του θεού, σε υπηρέτη της τύχης, με όποιο τίμημα αυτό συνεπάγεται».
Εμπνευσμένος από την ιστορία του γόρδιου δεσμού και θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ζωή του, ο τολμηρός και, κάποιες φορές, αδίστακτος Γιάννης, υιοθετεί μια απόλυτη και συχνά σκληρή στάση απέναντι σε συνανθρώπους και καταστάσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεγελάσει το πεπρωμένο του, να αποτινάξει τη δυσχερή μοίρα του πρόσφυγα και να κατορθώσει να αποκτήσει όλα όσα στερήθηκε σε μικρή ηλικία ως παιδί μεταναστών. Την αποδοχή, την επιτυχία, το σεβασμό και τα υλικά αγαθά.
Η συγγραφέας θα είναι μία από τις ομιλήτριες στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στο κτίριο του Συλλόγου Αιγυπτίων Αδελαΐδας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή και κινηματογραφιστή, Joerg Schοdl. Ο καθηγητής θα συναντήσει συμπαροίκους που έλκουν την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία και, συγκεκριμένα, από τα χωριά Λιβίσι και Μάκρη, με στόχο να συλλέξει πληροφορίες και υλικό για τους Έλληνες που έζησαν εκεί κατά τη δεκαετίας του 1820, για το ενημερωτικό ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα δοθεί η ευκαιρία στους συντοπίτες μας να γνωριστούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και, επιτέλους, να ρίξουν φως σε όσα συνέβησαν τα χρόνια εκείνα στα δύο αυτά χωριά τα οποία υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες με την εισβολή των Τούρκων» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ο συμπάροικος κ. Μιχάλης Ταλιαντζής, ο οποίος κατάγεται από τα δύο χωριά και πρόκειται να φιλοξενήσει τον καθηγητή Schοdl κατά την παραμονή του στην Αδελαΐδα.
Σχόλια Facebook