Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στην κορυφή της αντζέντας της ΟΕΚ Αυστραλίας

Βικτώρια.- Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Μαΐου, στην αίθουσα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Saint Albans Βικτωρίας, η έκτακτη συνεδρίαση των μελών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.

Στην Ομοσπονδία συμμετέχουν η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σίδνεϊ και ΝΝΟ, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νιούκαστλ ΝΝΟ, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Wollongong ΝΝΟ, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Clayton Βικτωρίας, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Saint Albans Βικτωρίας, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Keilor Βικτωρίας και η Κυπριακή Κοινότητα Sunshine Βικτωρίας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που άπτονται του ενδιαφέροντος της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Στον πολιτιστικό τομέα έγινε αναφορά στην πολυποίκιλη δράση των Κοινοτήτων και τονίσθηκε η υποχρέωση των μεγαλυτέρων Κοινοτήτων να υποβοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας σε όλες τις κατά τόπους κοινότητες της Ομοσπονδίας.

Στον τομέα της ελληνικής παιδείας, η Ομοσπονδία επιβεβαίωσε τη σταθερή της προσήλωση στη συνέχιση των ελληνικών απογευματινών σχολείων. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την διδακτική ύλη και τονίσθηκε η ανάγκη καλύτερου συντονισμού, εξεύρεσης, καταρτισμού και ανταλλαγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάλληλων για τα παιδιά της παροικίας μας. Παράλληλα, τονίσθηκε η ανάγκη συνέχισης οργανωμένων μαθητικών, εκπαιδευτικών ταξιδιών στην Ελλάδα και η ωφελιμότητά τους.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, τα κύρια εθνικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την παροικία. Η Ομοσπονδία στέκεται αλληλέγγυα στον πλευρό του λαού της Ελλάδας, που αντιστέκεται και αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση την οποία επέβαλαν ξένα άνομα οικονομικά συμφέροντα. Παράλληλα, είμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από κάθε ξένη επιβουλή.

Στο θέμα που εγείρεται κατά καιρούς, περί του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι, όχι μόνο είναι άνευ ουσίας για τους Έλληνες μετανάστες που ζουν εκτός Ελλάδας για πολλές δεκαετίες αλλά είναι μάλιστα και επικίνδυνο να αποφασίζουν για την τύχη του ελληνικού λαού άνθρωποι που δεν ζουν, δεν γνωρίζουν την Ελληνική πραγματικότητα και δεν επηρεάζεται ο βίος τους από τα ελληνικά τεκταινόμενα.

Ωστόσο, ένα θέμα το οποίο άπτεται του ενδιαφέροντος των αποδήμων, είναι αυτό της φορολόγησης ακινήτων περιουσιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους στην Ελλάδα – που, συνήθως, συνίσταται σε ένα πατρικό σπίτι στο χωριό που γεννήθηκαν και το οποίο συντηρούν ευλαβικά για να μη χαθεί η ρίζα της καταγωγής τους. Το θέμα μπορεί να συζητηθεί με διαβήματα εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στις αρμόδιες ελληνικές Aρχές.

Στο Κυπριακό η Ομοσπονδία επανέλαβε την πάγια θέση της για άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Η Ομοσπονδία δηλώνει την πλήρη συμπαράστασή της στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ομοσπονδία συζήτησε, επίσης, το θέμα του πολυπολιτισμού στην Αυστραλία και αποφασίσθηκε να γίνουν διαβήματα προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη συνέχιση της διδαχής της ελληνικής γλώσσας, αλλά και των κυριοτέρων γλωσσών των εθνικοτήτων μέσα από το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας, την επαρκή χρηματοδότηση και συνέχιση της διδαχής της αγγλικής γλώσσας για τους νεομετανάστες, την επαρκή χρηματοδότηση των υπηρεσιών διερμηνέων και μεταφραστών, την επαρκή χρηματοδότηση των μεταναστευτικών εθνικοτήτων για τη συνέχιση των γλωσσικών και εθνικών τους παραδόσεων και τη στήριξη των μέσων εθνοτικών μαζικής επικοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσθηκε η συνεργασία με οργανώσεις που εκπροσωπούν άλλες εθνικότητες στην Αυστραλία, αλλά κυρίως με την Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας (FECCA) για την προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της άφιξης νέων μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ομοσπονδία τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν από τις Ελληνικές Κοινότητες οι νέοι μετανάστες, αφενός, διότι έχουμε ανθρωπιστική υποχρέωση να το πράξουμε και, αφετέρου, διότι οι νέοι αυτοί αποτελούν πηγή ανάπτυξης και αναζωογόνησης της Ελληνικής παροικίας και των τοπικών μας φορέων. Ήδη, σε πολλές Κοινότητες, η κύρια μάζα των δασκάλων των ελληνικών απογευματινών σχολείων αποτελείται από νέες και νέους μετανάστες.

Η Ομοσπονδία ανανέωσε το ραντεβού για το Σίδνεϊ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

Για την Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας,

Ο πρόεδρος

ΧΑΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ

Ο γραμματέας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ