Τι θέλουν οι Έλληνες της Αυστραλίας από τα πολιτικά κόμματα
Ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε από τους αναγνώστες του, αλλά και από φορείς της ομογένειας, να μας γράψουν τι θέλουν από τα πολιτικά κόμματα ενόψει των εκλογών της 2ης Ιουλίου.
Ήδη, ανταποκρίθηκαν φορείς, αλλά και αρκετοί αναγνώστες μας. Η εφημερίδα μας «κωδικοποιεί» τα αιτήματα της ομογένειας και τα θέτει στους πολιτικούς όλων των παρατάξεων προκειμένου να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας πριν προσέλθουν στην κάλπη.
Αυτή την εβδομάδα λάβαμε από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, μετά από αίτημά μας, τα ακόλουθα «αιτήματα»:
«Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής γενικά και σε πολυπολιτισμικά ζητήματα ειδικότερα, και έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεχιζόμενης πολιτικής επιρροής της, προτείνει τα ακόλουθα θέματα πολιτικής που θα τεθούν σε όλα τα πολιτικά κόμματα από τα οποία θα ζητηθεί να πάρουν δημόσια θέση. Οι συναντήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές και τα δελτία Τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντικό μέρος της εκστρατείας για την υποστήριξη των θέσεων αυτών.
ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΩΝ
Η μοναδική και θεμελιώδης πολιτιστική ποικιλομορφία της Αυστραλίας εξαρτάται κυρίως από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, η οποία έχει και εφαρμόζει μια εθνική πολιτική Γλωσσών, και που θα πρέπει να επιτρέπει τη διδασκαλία των κοινοτικών γλωσσών σε μαθητές όλων των εθνικών προελεύσεων στο σχολικό τους περιβάλλον. Αυτές οι γλώσσες συνεχίζουν να διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στη συνηθισμένη καθημερινή ζωή των Αυστραλών. Με την ενίσχυση της διδασκαλίας τους θα εξασφαλιστεί ότι η πολυγλωσσία θα συνεχίσει να είναι ένα ισχυρό εθνικό κεφάλαιο και πλούτος της αυστραλιανής κοινωνίας.
ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Θέσπιση Ομοσπονδιακού Νόμου περί Πολυπολιτισμού που θα συμπληρώνει τους υφιστάμενους σχετικούς πολιτειακούς νόμους με διαφανή κοινωνικό μηχανισμό ελέγχου και λογοδοσίας. Κατοχύρωση της πολυπολιτισμικότητας στο Σύνταγμα, ώστε να περιλαμβάνει και να αντανακλά την πραγματική υφή του λαού της Αυστραλίας με τον αυτόχθονα και πολυεθνικό χαρακτήρα του. Με τη νόμιμη και συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των Αμπορίτζινις και των εθνικών μειονοτήτων θα υπάρξει μια σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση της διόρθωσης ιστορικών αδικιών που συνεχίζουν να διαιρούν και να κάνουν διακρίσεις.
ΠΡΟΝΟΙΑ
Η χρηματοδότηση για οργανισμούς πρόνοιας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Έλληνες και άλλους οργανισμούς CALD πρέπει να ενισχυθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες αυτών των κοινοτήτων.
Η Ψυχική υγεία, η οικογενειακή βία, η κακοποίηση ηλικιωμένων, η οικονομική στέγαση για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα αυτά σε καθημερινή βάση πρέπει να υποστηριχθούν.
Ιδιαίτερα απαραίτητη είναι η βελτίωση υπηρεσιών στον τομέα της κατάθλιψης και της ασφάλειας των ηλικιωμένων.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Η μεγάλη πλειοψηφία των 2.100.000 συνταξιούχων της Αυστραλίας, που εξαρτώνται από τις κυβερνητικές συντάξεις είναι μετανάστες πρώτης γενιάς, των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν υπερέβη ποτέ το κατώτατο όριο μισθού. Η κυρίως χειρωνακτική σκληρή εργασία τους και οι εβδομαδιαίες πληρωμές τους, τους δίνουν το δικαίωμα σε μια δίκαιη σύνταξη και ασφάλεια για τα λίγα μη κερδοσκοπικά περιουσιακά τους στοιχεία. Στηρίζουμε τα αιτήματα των συνταξιούχων για αύξηση της σύνταξής τους στο 35% του μέσου όρου των εβδομαδιαίων αποδοχών ανδρών, δωρεάν ιατρική, νοσοκομειακή και οδοντιατρική φροντίδα και μη απώλεια της σύνταξης όταν επισκέπτονται τη χώρα γέννησής τους.
ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης -έντυπα και ηλεκτρονικά- είναι απαραίτητα για την πολυπολιτισμικότητα. Πρέπει να διατηρηθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για το SBS και το Εθνικό δίκτυο Κοινοτικών Ραδιοτηλεοράσεων. Οι κυβερνητικές διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης των εθνικοτήτων θα πρέπει να αυξηθούν και να αντανακλούν δικαιότερα σε αυτά που διατίθενται στα αγγλόφωνα εμπορικά μέσα ενημέρωσης. Ένα από τα 4 κανάλια της SBS να είναι αφιερωμένο σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα που θα παράγονται από και για τις εθνικές μειονότητες.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Επαναδέσμευση για τα οφέλη που έχει η Αυστραλία από τη μετανάστευση. Ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Διευκόλυνση της μετανάστευσης από την Ελλάδα. Αυστηρή αστυνόμευση της νομοθεσίας εργασιακών σχέσεων της Αυστραλίας ενάντια στην εκμετάλλευση των νέων μεταναστών και κατόχων προσωρινής βίζας».
Σχόλια Facebook