ΑΝΑΛΥΣΗ- Η κυβέρνηση, ο Προϋλογισμός και το μέλλον της
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η –έστω και καθυστερημένη, έστω και πανάκριβη- αξιολόγηση μπορεί να δίνει κάποιες πολιτικές και οικονομικές ανάσες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αναμένεται το eurogroup να εκπέμψει θετικό μήνυμα προς τον ESM ώστε ο τελευταίος να εκταμιεύσει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης της χώρας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα σημάνει και την συμμετοχή μας στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ, αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι παύουν τα προβλήματα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, και για τους Έλληνες πολίτες.
Αρχής γενομένης από την «βροχή» των υπουργικών αποφάσεων, που φέρνουν μειώσεις παντού και ειδικότερα, 200.000 συνταξιούχοι χάνουν ως και 40% της επικουρικής σύνταξης, 280.000 συνταξιούχοι χάνουν ως 32% του μερίσματος του Δημοσίου, 62.000 συνταξιούχοι χάνουν ως και 20% του εφάπαξ, ενώ θα παρακρατηθούν και οι «επιπλέον» καταβολές του Ιουνίου, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια διαρκώς αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία δυσκόλως θα «καλυφθεί» με το «άλμα προς τα εμπρός» που σχεδιάζει το Μαξίμου, με την προώθηση του Αναπτυξιακού νόμου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή- και τα άλλα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν.
Όσο και εάν η υπογραφείσα σύμβαση με την Lamda Development., και τα 8 δισ. ευρώ με τις 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας δίνουν μία ώθηση στην αποτελματωμένη σήμερα αναπτυξιακή πολιτική, πάλι το μέλλον κρίνεται ζοφερό αφού «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση θα κριθεί και από δύο ακόμη ζητήματα που αφορούν θεσμικές αλλαγές και ειδικότερα τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να κατατεθεί στις 24 Ιουλίου προκειμένου να συνδυαστεί με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Είναι και αυτή μία ακόμη «τελετουργική» προσπάθεια της Κυβέρνησης να υποδηλώσει το «φιλολαϊκό» της προφίλ…
Συγκεκριμένες προτάσεις για την Αναθεώρηση δεν έχουν ακόμη κατατεθεί και όλα παραμένουν ανοικτά. Αντίθετα, ιδέες και απόψεις έχουν εκφραστεί για τον νέο εκλογικό νόμο και οι οποίες –εάν τελικά υλοποιηθούν- θα δώσουν μία μορφή «απλής αναλογικής» διατηρώντας, όμως, το σε όλους τους τόνους «καταδικασμένο» από το ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, «μπόνους» βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα. Ρόλο θα παίξει και η εξέλιξη στην ψήφο των Αποδήμων και ειδικότερα η τυχόν άρνηση της Κυβέρνησης να αποδώσει νομοθετικά το δικαίωμα των αποδήμων ψηφοφόρων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Πάντως, εκεί που θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού. Ήδη από το Σεπτέμβριο, αμέσως, δηλαδή μετά «τα μπάνια του λαού» θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των πρόσφατων μέτρων που θα σημάνουν νέες περικοπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, νέες υστερήσεις καταβολής φόρων λόγω και των νέων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων λόγω ΦΠΑ 24%.
Μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η «αποστολή» στις Βρυξέλλες ενός «ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού» για το νέο έτος, 2017.
Αν δεν συντελεστεί κάποιο –εντελώς αδύνατο με την κρατούσα φορολογική πολιτική – «μπουμ» στις επενδύσεις, αν δεν αυξηθούν κατακόρυφα οι εξαγωγές (και πως μπορεί να γίνει αυτό με capital controls;- αν δεν υπάρξει δραματική ανατροπή στην παραγωγική διαδικασία και εάν, όπως εκτιμάται αυτή την ώρα, λόγω οικονομικής αδυναμίας μεγάλου τμήματος του λαού να ανταποκριθεί στις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές προς το Κράτος υποχρεώσεις του, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα. Θα αντιμετωπίσει αυτό που απεύχεται. Θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, ίσως και της τάξεως του 30-40%, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει σήμερα!
Πρόκειται ακριβώς για την παγίδα του «κόφτη» στην οποία έπεσε μόνο του το Μέγαρο Μαξίμου! Διότι πίστεψαν πως με τον «εφεύρημα» τις αποφάσεις για περικοπές μισθών –συντάξεων κλπ. θα τις έπαιρναν οι εταίροι, χωρίς η Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να περάσει από την ασφυκτική πίεση των μόλις «153» βουλευτών που την στηρίζουν. Διότι και η Κυβέρνηση και κάθε ένας που ασχολείται στοιχειωδώς με την πολιτική αντιλαμβάνεται ότι νέο «μαχαίρι» σε μισθούς συντάξεις ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η «παγίδα». Η Κυβέρνηση και το Μαξίμου θα υποχρεωθούν να εγγράψουν τις περικοπές μισθών – συντάξεων στον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ώστε να τον εμφανίσουν ισοσκελισμένο. Και ο Προϋπολογισμός πρέπει υποχρεωτικά ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ από τη Βουλή.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτό θα είναι και το πολιτικό τέλος της «πρώτη φορά αριστερά» Κυβέρνησης.
Σχόλια Facebook