Η περιπέτεια των δύο υπαλλήλων του ΣΑΕ
ΓΝΩΜΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η επιστολή των δύο υπαλλήλων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πέραν του ανθρωπιστικού δράματος που περικλείει (επί τέσσερα και πλέον χρόνια, εργάζονται απλήρωτες!) αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο και τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.
Τι προκύπτει από την επιστολή αυτή; Ότι από το Δεκέμβρη του 2010 η δημόσια διοίκηση αρνείται –ή αδυνατεί- να επιλύσει ένα θέμα απλό, διαδικαστικό, δημιουργώντας, έτσι, ένα άλλο βαθύτερο, τραγικότερο και απάνθρωπο.
‘Οσοι σκέφθηκαν το 2010, για όποιους λόγους, να αλλάξουν το νομικό καθεστώς που διέπει την λειτουργία του ΣΑΕ, με πρώτο τον Δημ. Δόλλη, ασχέτως προθέσεων, εγκλημάτησαν σε βάρος της ομογένειας. Την «φόρτωσαν» με ένα ναυάγιο για το οποίο η ίδια καμία δεν είχε ευθύνη και το οποίο ούτε βουλιάζει ούτε ρυμουλκείται σε ακίνδυνα νερά. Παραμένει να επιπλέει ως επικίνδυνο ανάχωμα στη μέση του λιμανιού…
Εν συντομία η …μακρά ιστορία, έχει ως εξής: Για πρώτη φορά παρατάθηκε με νόμο η θητεία του προεδρείου του ΣΑΕ το 2010 μέχρι το Δεκέμβρη του 2011, από τον τότε ΥΦΥΠΕΞ Δημ. Δόλλη. Έπειτα, μέχρι το Δεκέμβρη του 2012 από τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ Κων. Τσιάρα.
Το 2012, είχαμε τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και το Νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ. Αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και ενωρίς τον Ιούνιο του 2013 έγινε η σύσταση Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής, πάλι επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα.
Τον ίδιο μήνα, συντελείται αιφνιδίως ανασχηματισμός της Κυβέρνησης (λόγω αποχώρησης της ΔΗΜ.ΑΡ από την κυβερνητική συμμαχία), απομακρύνεται από το ΥΠΕΞ ο κ. Κων. Τσιάρας και διορίζεται νέος ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό ο κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος. Το νομοσχέδιο παρακάμπτεται και γίνεται προσπάθεια για σύνταξη νέου (!).
Ακολουθούν οι νέες εκλογές με την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015. Στην ΓΓΑΕ προωθείται ως Γενικός Διευθυντής, ο δικηγόρος Μιχάλης Κόκκινος ενώ υφυπουργός με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό δεν διορίζεται. Ο ΥΦΕΞ Γιάννης Αμανατίδης (σύμφωνα με το ΦΕΚ) απλώς «…επικουρεί τον υπουργό Εξωτερικών σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού…
Το Δημοψήφισμα και οι πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, δεν αλλάζουν το σκηνικό στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λέγεται ότι ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης κόκκινος ετοιμάζει ένα δικό του –το τρίτο- Νομοσχέδιο…
Το ΣΑΕ στα πρώτα του βήματα, πολεμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αργότερα και από μερίδα σκανδαλοθηρικού Τύπου. Ωστόσο, παρά τις κραυγαλέες οργανωτικές του αδυναμίες, παρά την λάθος στόχευση, και έργο –τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του- επιτέλεσε και με κάποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, μπορούσε να γίνει το μόνο αποτελεσματικό όργανο της ομογένειας, κατοχυρωμένο στο ελληνικό Σύνταγμα.
Αντί, όμως, διορθωτικών κινήσεων, το ΣΑΕ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων από το 2013 και δω, αφέθηκε να παρακμάσει χωρίς ενεργή ηγεσία, χωρίς νέο νόμο και δίχως καμία προοπτική.
Στο μεταξύ, με την ενθάρρυνση –προφανώς- της τότε πολιτικής ιεραρχίας, ο τελευταίος πρόεδρος του ΣΑΕ, Αλεξανδρινός, Στέφανος Ταμβάκης, είχε καταγγείλει τη σύμβαση αορίστου χρόνου με τις διοικητικές υπαλλήλους του ΣΑΕ και είχε προχωρήσει στην υπογραφή νέας σύμβασης (Αύγουστος 2012) μαζί τους, επίσης αορίστου χρόνου.
Η απενεργοποίηση του προεδρείου του ΣΑΕ επέφερε και την αυτόματη χηρεία στην ηγεσία του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού (ΙΑΕ) που είχε ιδρυθεί για να διοχετεύει στα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία του, μια και ως οργανισμός δεν είχε νομική υπόσταση στην Ελλάδα. Έτσι σταμάτησε η ροή χρήματος από την Κυβέρνηση προς το ΙΑΕ και από αυτό προς το ΣΑΕ, προς …ικανοποίηση και όσων μιλούσαν για «σκανδαλώδη διαχείριση», χωρίς, όμως, και να προχωρούν είτε σε επώνυμες καταγγελίες είτε να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Και μόνο η Γραμματέας Ολγα Σαραντοπούλου και ο Συντονιστής Νοτίου Αμερικής Νικ. Νικολαΐδης δήλωναν και έστελναν επιστολές στο υπουργείο ότι πρέπει να αποδοθεί απολογισμός από το απερχόμενο Προεδρείο…
Ωστόσο, πάλι ο πρώην Υφυπουργός Κων. Τσιάρας είναι το πρόσωπο που κατά πληροφορίες παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε που βρίσκεται το όλο θέμα.
Μαζί, όμως, με τη διακοπή της χρηματοδότησης, σταμάτησε και η καταβολή μισθών στις διοικητικές υπαλλήλους καθώς και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ. Ωστόσο η σύμβασή τους ποτέ δεν διακόπηκε, που σημαίνει ότι οι δύο υπάλληλοι εξακολουθούν να δίνουν «παρών» επί τέσσερα έτη χωρίς τα αρμόδια υπουργεία να λύνουν το πρόβλημα! Ποιος και με ποια κονδύλια θα κατέβαλε τη μισθοδοσία τους…
Αντί, λοιπόν, τα αρμόδια υπουργεία να «ανασκουμπωθούν» για να λύσουν το «γρίφο», ακολουθούν τη μέθοδο «από τον Άννα στον Καϊάφα»… Το υπουργείο Εξωτερικών και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σηκώνουν τα χέρια και δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο επιστρέφει τηλεφωνήματα και οχλήσεις στην ΓΓΑΕ την οποία και κατηγορεί ότι ποτέ δεν το ενημέρωσε για τα θέματα αυτά.
Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε το 2015 αίτημα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης για το διορισμό προσωρινής διοίκησης στο ΙΑΕ. Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε πράγματι το διορισμό ως προσωρινής διοίκησης τα μέλη του τελευταίου προεδρείου ΣΑΕ και την εντός 6 μηνών πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη νέου Προεδρείου.
Κανένα από τα μέλη του απερχόμενου προεδρείου ΣΑΕ –με εξαίρεση την Γραμματέα Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου- δεν ανταποκρίθηκε στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, αν ποτέ την πληροφορήθηκαν στο εξωτερικό…
Ανεξαρτήτως, όμως, της διοικητικής οδύσσειας, το γεγονός πως επί τέσσερα χρόνια το Κράτος διατηρεί μια «ερμαφρόδιτη» κατάσταση σε ό,τι αφορά τις δύο υπαλλήλους, καθίσταται από μόνο του σκανδαλώδες. Από τη μία μεριά «ανέχεται» την ισχύ της Σύμβασης και, άρα, την καθημερινή τους «απασχόληση» εντός του χώρου των γραφείων του ΣΑΕ (στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης) και, από την άλλη, αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα υποστηρίζοντας ότι είναι …αναρμόδιο!
Δεν είμαστε γνώστες των νομικών λεπτομερειών της όλης υπόθεσης. Σίγουρα όμως θα υπάρχουν ευθύνες για την επί τέσσερα χρόνια, μη καταβολή μισθών και εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Και οι ευθύνες δεν μπορεί να αφορούν την ουσιαστικά «παυθείσα» από το Ελληνικό Δημόσιο διοίκηση του ΙΑΕ και του ΣΑΕ.
Η αρμόδια αρχή, είτε είναι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, είτε είναι το υπουργείο Οικονομικών όφειλαν σε συνεργασία, να έχουν θέσει τέλος στην “ομηρία”δύο γυναικών στην Συμπρωτεύουσα και όχι η μία δημόσια αρχή να ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη -όπως γνώση του ισχυρισμού αυτού απόκτησαν και οι αρμόδιοι του ΥΠΕΘΑ που, κατά τις πληροφορίες μας, επικοινώνησαν πρόσφατα με το ΥΠΟΙΚ και τους παρέπεμψαν στο ΥΠΕΞ!.
Να δούμε αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει αυτός τη λύση.
Σχόλια Facebook