Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού οι δύο υπάλληλοι του ΣΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.-Με αναφορά του στο Υπουργείο Εξωτερικών (31 Μαίου 2016) και αποδέκτη τον Υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, Αναστάσιος Δημοσχάκης, επικαιροποιεί, στα πλαίσια Κοινοβουλευτικού ελέγχου, επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με κοινοποίηση και σε άλλους κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες, οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Μαρία Τζήκα και Φωτεινή Μακρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post, με την προς τον Πρωθυπουργό επιστολή τους, οι υπάλληλοι του ΣΑΕ, εξιστορούν την περιπέτεια που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς απασχολούνται καθημερινώς σε έναν θεσμό-φάντασμα, όπως έχει καταντήσει το ΣΑΕ. Ζητούν την μεσολάβηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να αρθεί η αδικία που υφίστανται καθώς λόγω του κενού ηγεσίας που παρατηρείται από το 2012 τόσο στο ΣΑΕ όσο και στο ‘Ιδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, καθυστερεί η καταβολή μισθοδοσίας τους για τέσσερα ολόκληρα χρόνια (!) και δεν καταβάλλονται οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, «με συνέπεια να έχουμε απολέσει τόσο την ασφαλιστική μας ικανότητα όσο και την ιατροφαρμακευτική μας κάλυψη».
Ήδη με την 192/2014 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) έχει αποφανθεί ότι η σύμβαση των δύο υπαλλήλων είναι ενεργής και ότι το ζήτημα θα πρέπει να τακτοποιηθεί. «Παρ όλα αυτά», επισημαίνουν προς τον Πρωθυπουργό, οι δύο υπάλληλοι, «παραμένουμε όλα αυτά τα χρόνια απλήρωτες, χωρίς κανένας να προσεγγίζει έστω μία λύση».
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Panhellenic Post, στη συνέχεια οι δύο καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι για την επίλυση του προβλήματός τους η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) «παραπέμπει στην επανασύσταση του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, η οποία σύμφωνα με απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης (2015) θα πρέπει να προχωρήσει για ένα εξάμηνο, προκειμένου να δοθεί λύση. Παρόλα αυτά, ούτε τα τέως μέλη του Ιδρύματος προχωρούν στην επανασύστασή του, ούτε όμως η ΓΓΑΕ εμπλέκεται ουσιαστικά ώστε να βρεθεί λύση».
«Έτσι», τονίζουν στην επιστολή τους προς τον κ. Τσίπρα οι δύο υπάλληλοι του ΣΑΕ –που πλέον μετά την «απαλλοτρίωση» των γραφείων του ΣΑΕ από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, «εργάζονται» από το 2012 σε χώρο που τους έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης- διαιωνίζεται μία κατάσταση χωρίς να «…διαφαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο να επιλυθούν τα δικά μας “τεχνικά” ζητήματα – τα οποία όμως καθορίζουν τη ζωή μας-, όσο και να ανοίξει ο δρόμος προς την επανίδρυση και ανανέωση του ΣΑΕ, γεγονός που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο».
Στο θέμα του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, έχει εμπλεκεί και το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και προκάλεσε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης για προσωρινό προεδρείο του Ιδρύματος.
Να σημειωθεί ότι στην προς τον Πρωθυπουργό επιστολή, επισυνάπτονται και δύο προγενέστερες αναφορές των υπαλλήλων του Ιδρύματος προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.
Σχόλια Facebook